Még tovább javultak a munkanélküliségi adatok a foglalkoztatás bővülésével

útfelújítási program dolgozik építőipari munkás Foglalkozás HÉTKÖZNAPI KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY munkaruha munkás ÖLTÖZÉK SZEMÉLY TÁRGY út útfelújítás úthiba útjavítás útjavító munkás
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve.
Vágólapra másolva!

Jóval többen dolgoznak, mint egy évvel ezelőtt

Az adat 12 ezerrel több az előző havinál, és 94 ezerrel az egy évvel korábbinál.

A KSH által fő mutatóként használt háromhavi mozgóátlag a május-júliusi időszakra 4 millió 647 ezres foglalkoztatotti létszámot jelez, ami 62 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában.

Az elsődleges munkaerőpiacon 75 ezerrel nőtt,

a külföldön dolgozók körében 16 ezerrel csökkent a foglalkoztatottság.

A 15-64 évesek közül 4 millió 549 ezren minősültek foglalkoztatottnak, a korcsoportra jellemző foglalkoztatási ráta 73,3 százalékos volt, 0,5 százalékponttal magasabb az előző háromhavi átlagnál, és 1,8 százalékponttal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Magas foglalkoztatás, alacsony munkanélküliség jellemezte a munkaerőpiacot júliusban (illusztráció) Forrás: MTI/Mohai Balázs

A 15-64 éves foglalkoztatottak számának 59 ezres éves emelkedése a munkanélküliek 29 ezres csökkenéséből és a munkaerőpiacon jelenlévő népesség létszámának 30 ezres emelkedéséből táplálkozott. A gazdaságilag inaktív népesség 106 ezerrel csökkent a korosztály lélekszámának 76 ezres csökkenésével együtt. A potenciális munkaerőtartalék 80 ezerrel 341 ezerre csökkent.

A 15-24 éves fiatalok korcsoportjában a foglalkoztatottak száma 268 ezer volt, foglalkoztatási rátájuk 0,6 százalékponttal, 27,2 százalékra csökkent. A legjobb munkavállalási korú 25-54 évesek körében a foglalkoztatási ráta 1,7 százalékponttal, 87,3 százalékra, míg az idősebb, 55-64 éves korosztályban 3,7 százalékponttal, 62,9 százalékra emelkedett.

A férfi foglalkoztatottak létszáma 26 ezerrel, 2 millió 425 ezerre, a foglalkoztatási rátájuk 1,7 százalékponttal, 78,2 százalékra nőtt. A nőknél a foglalkoztatottak létszáma 33 ezerrel, 2 millió 124 ezerre, a foglalkoztatási ráta 1,9 százalékponttal, 68,4 százalékra emelkedett.

Az idei évtől a gyed, gyese mellett dolgozókon túl azok is foglalkoztatottnak minősülnek a KSH által is alkalmazott uniós módszertan szerint, akik a gyermekgondozási ellátás igénybevétele előtt dolgoztak utoljára, a távollét idején pénzbeli juttatásban részesülnek, és azt követően visszatérhetnek korábbi munkahelyükre. Júniusban a gyed, gyese miatt tartósan távol lévők létszáma 143 ezer volt, 4 ezerrel kevesebb, mint egy éve.

4 százalék alá csökkent júliusban a munkanélküliség mértéke

A júliusban mért 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest, ezzel 4 százalék alá mérséklődött a munkanélküliség Magyarországon.

A KSH által fő mutatóként használt háromhavi mozgóátlag 197 ezres munkanélküli létszámot mutat a május-júliusi időszakra, a munkanélküliségi ráta 4,1 százalék volt.

A 15-74 éves munkanélküliek száma 27 ezerrel, míg a munkanélküliségi ráta 0,6 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbiról.

A 15-24 évesek munkanélküliségi rátája egy év alatt 0,1 százalékponttal, 14,7 százalékosra mérséklődött. Az összes munkanélküli több mint egyötöde a fiatalok közül került ki. A 25-54 éves korosztály munkanélküliségi rátája 0,6 százalékponttal, 3,4 százalékosra, az 55-74 éveseké 0,5 százalékponttal, 2,9 százalékosra csökkent.

A férfiak körében a munkanélküliek száma 103 ezer volt, a munkanélküliségi rátájuk egy év alatt 0,6 százalékponttal, 4,0 százalékra mérséklődött. A munkanélküli nők száma 94 ezerre, a munkanélküliségi ráta szintén 0,6 százalékponttal, 4,2 százalékra csökkent.

A munkakeresés átlagos időtartama 8,7 hónap volt, a munkanélküliek 33,8 százaléka legalább egy éve keresett állást közölte a KSH.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adminisztratív adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma az egy évvel korábbiról 104 ezerrel, 28,4 százalékkal, 262 ezerre csökkent.

A szolgálat adatai szerint augusztusban 11 ezerrel, 273 ezerre nőtt a regisztrált álláskeresők száma.

Egy kisváros lakosságával nőtt a foglalkoztatottak száma egy hónap alatt

A foglalkoztatottak száma egy kisváros lakosságával nőtt júliusban az előző hónaphoz képest - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkozástatáspolitikáért felelős államtitkára a KSH legfrissebb adataira reagálva.

Bodó Sándor a KSH adatai alapján elmondta, az elsődleges munkaerőpiacon 75 ezerrel nőtt, a külföldön dolgozók körében 16 ezerrel csökkent a foglalkoztatottság. Mindez az államtitkár szerint azt jelenti, hogy

a külföldről hazatérő magyarok nagy része el tudott helyezkedni a munkaerőpiacon.

Az államtitkár közölte, terveik között szerepel, hogy olyan belső képzéseket indítsanak az adott munkahelyeken, amelyek "még akkor segítenek, amikor nem történik meg a baj, akkor segítenek, amikor a munkavállalók még a munkahelyen vannak, de már látható, hogy megváltozik a munkaerőpiac, új kihívásokra van szükség és új szakmát kell tanulni", ezért hamarosan nagy összegű programot fognak meghirdetni a munkahelyek biztonsága érdekében.