Európa versenyképességére is hatással van a földgáz ára

gázkazán fúvóka földgáz
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió globális versenyképességét is ronthatja a földgáz drágulása – mondják a Saxo Bank elemzői. Emellett az áremelkedés környezetvédelmi szempontból is problémát okozhat, mivel elkezdheti a szén felé terelni a gazdaságokat.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban egyre égetőbb kérdéssé vált a földgáz drágulása, és a Saxo Bank elemzője szerint ez akár az Európai Unió globális versenyképességét is ronthatja – írja az RT.com.

Nemrég ugyanis az európai gázárak rekord magasságba emelkedtek, köszönhetően az alacsony tartalékszinteknek, és az időjárásnak.

Emellett a szokásosnál gyengébb orosz kínálat, és az Északi Áramlat 2. körüli bizonytalanságok is hozzájárultak a dráguláshoz.

Az orosz Gazprom a közelmúltban közölte, hogy kész gázt szállítani Európába, amint az új vezeték megkapja a szükséges EU-s tanúsítványt.

A folyamat azonban akár hónapokig is eltarthat, vagyis a kínálati bizonytalanság megágyazott az áremelkedésnek.

Ennek következtében az európai gázárak szerdán sokéves csúcsra, 1000 köbméterenként majdnem 970 dollárral emelkedtek.

Versenyképességi és környezetvédelmi problémákat is okozhat Európában a magas gázár Forrás: AFP/Joe Klamar

A Saxo Bank elemzője, Ole Hansen pedig úgy látja, nem kizárt, hogy akár áramkimaradások is lehetnek Európában, ezen a télen. Ha ugyanis az árakat nem fogják tudni lenyomni a következő időszakban, és beüt egy keményebb tél, akkor elképzelhető, hogy áramszünetekkel kell szembenéznie a kontinens egyes területeinek. Ez pedig érezhetően ronthatja az energiaigényes iparágak nemzetközi versenyképességét.

A szakember kiemelte, ez a probléma leginkább Németországot és Franciaországot érintheti.

Ezzel párhuzamosan viszont az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy az emelkedő gázár környezetvédelmi szempontból is gondot okozhat. Lassíthatja ugyanis a szén és más fosszilis tüzelőanyagok visszaszorításának tendenciáját – mondta egy európai energiapiaccal foglalkozó szakértő az RT.com kérdésére.

Ha ugyanis a kínálat és tartalékok alacsonyan maradnak, akkor

egyes uniós országok arra kényszerülhetnek, hogy más energiaforrásokhoz nyúljanak, például szénhez, hogy kompenzálják a kieséseket.

Vagyis a következő néhány hónapban igen jelentős tényező lesz, hogy mennyire sikerül visszaszorítani a földgáz áremelkedését Európában.