Meghalt a csernobili atomerőmű egykori igazgatója

Csernobil
A csernobili robbanás után először azt hitték, hogy nem szabadult ki radioaktív sugárzás, a mérőműszerek meghibásodása miatt. Valójában a megengedettnél húszezerszer nagyobb volt a dózis az erőmű területénnagyobb volt a dózis az erőmű területén
Vágólapra másolva!
Nyolcvannégy éves korában meghalt Viktor Brjuhanov, a csernobili atomerőművet az 1986-os katasztrófa idején vezető igazgató - közölte az atomerőmű sajtószolgálata.
Vágólapra másolva!

Viktor Brjuhanov 1970-ben kezdett el dolgozni az erőműnél. Eleinte az építkezést irányította, majd ezután nem sokkal, egészen 1986 áprilisáig ő igazgatta a létesítményt.

- írta közösségi oldalán a sajtószolgálat.

A vádlottak a csernobili balesetet követő bírósági tárgyaláson. Balról: Viktor Brjuhanov üzemigazgató, Anatolij Gyatlov (főmérnök-helyettes, aki felelős volt a 4-es blokkért az atomerőműben, amikor a katasztrófa bekövetkezett), valamint Nyikolaj Fomin főmérnök Forrás: Sputnik via AFP/RIA Novosti/Igor Kostin

Halálának okát és helyet nem közölték. Ismeretes, hogy a volt erőmű-igazgató Kijevben élt.

Az 1986. április 26-án bekövetkezett atomerőmű-katasztrófát követően leváltották beosztásából. Brjuhanovot és Nyikolaj Fomin főmérnököt 1988 júliusában 10 év börtönbüntetésre ítélték a biztonsági előírások be nem tartása miatt. A volt igazgatót öt év után feltételesen szabadlábra helyezték.

A világ eddigi legsúlyosabb atomerőmű-katasztrófája az akkor a Szovjetunióhoz tartozó Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság területén, a Kijevtől kevesebb mint 100 kilométerre északra fekvő csernobili erőmű negyedik blokkjában történt.

A csernobili atomerőmű negyedik blokkjának belseje 2021. április 15-én. A sérült négyes blokkot 1986 novemberében egy ideiglenes betonszarkofággal fedték le, majd 2016-ban új, korszerű, az ígéretek szerint 100 évre biztonságot nyújtó védőburkot építettek köré negyven ország pénzügyi összefogásával Forrás: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk

A robbanás következtében részben megsemmisült a reaktor aktív övezete, nagy mennyiségű radioaktív anyag került a levegőbe, és sugárfelhő borította be Európa nagy részét.

A katasztrófa miatt az erőmű 30 kilométeres körzetében a teljes lakosságot kitelepítették, köztük Pripjaty lakóit is. Az atomerőmű körül ezt a 30 kilométeres, Fehéroroszországba is átnyúló, nyugati irányban viszont 60 kilométerre is kiterjedő területet tiltott övezetté minősítették.

A felrobbant reaktorblokk 1986. május 14-én. A mentési munkálatokban részt vevők közül sokan halálos dózisú sugárzást szenvedtek el Forrás: Szputnyik

Az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat 2021. április 26-án nyilvánosságra hozott a csernobili katasztrófával kapcsolatos titkos iratokat, köztük Brjuhanov első jelentését a szovjet vezetéshez. Ebben az atomerőmű igazgatója azt írta, hogy a helyzet rendben van Pripjaty városában és a környező területeken, a sugárzás szintje pedig ellenőrzés alatt áll.

A világ eddigi legsúlyosabb atomerőmű-katasztrófájának eseményeit feldolgozó angol Csernobil című sorozatban Viktor Bruhanovot, az erőmű igazgatóját Con O'Neill színész alakítja.

Con O'Neill színész alakította az igazgatót az utóbbi évek egyik legnagyobb sikert elért tévésorozatában Forrás: Dave Benett/Getty Images for Tara Finney Productions/2019 David M. Benett

A Csernobil című sorozat az utóbbi évek egyik legnagyobb kritikai és közönségsikere lett a televíziós formátumú produkciók között.