Palkovics László: Erőteljes iparfejlődés ment végbe Kelet-Magyarországon

Nyíregyháza, 2018. január 23. Kész gumicső geometriáját ellenőrzi 3D-s sablonnal egy szakember a ContiTech Magyarország Kft. nyíregyházi gyárának új, hűtő-fűtő tömlőket készítő üzemében a beruházás átadásának napján, 2018. január 23-án. Mintegy hatmilliárd forintból fejlesztette nyíregyházi telephelyét a Continental autóipari cégcsoporthoz tartozó ContiTech Magyarország, a cég egyebek mellett új kaucsukkeverő gyártósort, félkész terméket gyártó berendezést vásárolt és komplett járműipari termelési technológiát alakított ki. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Az elmúlt néhány évben jelentős iparfejlődés történt Kelet-Magyarországon - mondta az innovációs és technológiai miniszter Nyíregyházán.
Vágólapra másolva!

Palkovics László az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosi találkozóján elmondta,

Magyarországon működik egy generálisan Északnyugat-Magyarországról Délkelet-Magyarország irányába történő iparosodási folyamat, amelynek jelenleg az egyik legnagyobb haszonélvezője az ország keleti része, a Nyírség és Hajdú-Bihar megye.

A ContiTech Magyarország Kft. nyíregyházi gyárának üzeme Forrás: MTI/Balázs Attila

Egy év múlva a folyamatban lévő vagy a hamarosan elinduló beruházások segítségével az ország az egyik legiparosodottabb részévé válhat ez a régió - fogalmazott a miniszter.

Palkovics László kitért arra, ehhez szükséges egy olyan logisztikai-vasúti rendszer kiépítése, ami bekapcsolja az országot egy nagyobb volumenű szállítási rendszerbe. Az egyik megoldás egy olyan vasúti kapcsolat kiépítése, amely összeköti Záhonyt Győrrel; a V0 elnevezésű projekttel az ország teljes mértékben ki tudja majd használni azt a lehetőséget, amit részben a Budapest-Belgrád vasút, illetve a Kína-Kazahsztán-Oroszország-Ukrajna vasúti szállítási útvonal ad számára - fejtette ki a miniszter.

- hangoztatta a gazdaságfejlesztési zóna kormánybiztosi tisztségét is betöltő miniszter.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (j2) beszél az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zónáról tartott kormánybiztosi találkozón Nyíregyházán, a megyeházán 2021. november 5-én. Balról Szabó Tünde, Nyíregyháza fideszes országgyűlési képviselője, sportért felelős államtitkár (b), Nagy Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára (b2) és Seszták Oszkár (Fidesz-KDNP), a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke. Forrás: MTI/Balázs Attila

Hozzátette, a megfelelő vasúti infrastruktúra mellett szükséges kiépíteni a közúti kapcsolatokat és fejleszteni kell például a nyíregyházi repülőteret, ezekhez a beruházásokhoz pedig hozzá kell alakítani az oktatási, felnőttképzési, szakképzési és egyetemi rendszert.

A vállalatok támogatásáról szólva a tárcavezető azt mondta, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból (Ginop) "nagyon jó számmal" részesültek a nyírségi vállalatok, amelyek a program folytatásában, a Ginop Pluszban is eredményesen tudtak pályázni.

A tájékoztatón Seszták Oszkár, a megyei önkormányzat fideszes elnöke kiemelte, a Záhony logisztikai térsége fejlesztését célzó kormányhatározat különösen pozitív módon érinti a térség gazdaságát.