Négy év múlva menne tőzsdére az új magyar nagybank, a Magyar Bankholding

Dr. Barna Zsolt
Vágólapra másolva!
A tervek szerint 2025-ben lép a magyar tőkepiacra a Magyar Bankholding, és abban az évben a nemzetközi piacon is megjelenne a három bank fúziójával jövő tavaszra létrejövő "szuperbank", amelynek teljes fiókhálózat-átalakítását, racionalizálást 2023-ra tervezik, és ekkorra dőlne el a végleges márkanév és arculat is - ismertette Barna Zsolt, a Magyar Bankholding igazgatóságának elnöke is azon háttérbeszélgetésen, amelyen az Origo is részt vett.
Vágólapra másolva!

Puskás András, a Magyar Bankholding kiemelt ügyekért, kommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a fúzió két lépcsőben történik:

elsőként jövő tavasszal MKB Bank Nyrt. néven egyesül a Budapest Bank és az MKB, majd 2023 második negyedévben a Takarék Csoport csatlakozik is az egyesült bankhoz, a fúzióval Magyarország második legnagyobb kereskedelmi bankja jön létre.

Az egyesülés nem jelent változást a bankcsoport tulajdonosi szerkezetében, a fúzióban részt vevő bankok tulajdonosa továbbra is a Magyar Bankholding Zrt. Az egységes pénzintézet végleges márkanevét és arculatát a tervek szerint 2023 elején vezetik be; arról közvéleménykutatást készítenek.

Barna Zsolt hangsúlyozta, azért két lépcsőben hajtják végre a fúziót, mivel a Takarék Csoport a legnagyobb és leginkább szerteágazó ügyfélállománnyal rendelkező tag. A Takarékbank irányítását közben már a Magyar Bankholding végzi. A fúzióra vonatkozó terveket a tulajdonosok a társaság december 15-i közgyűlésén hagyják jóvá.

Dr. Barna Zsolt a Magyar Bankholding Zrt. Igazgatóságának elnöke Forrás:MKB Bank Nyrt.

A teljes fiókhálózat átalakítását, racionalizálást 2023-ban tervezik, a pontos fiókszámra még nincs adatuk.

A dolgozói létszámról dr. Barna Zsolt azt mondta: nagyjából megvan, hogy melyik területen hány dolgozó szükséges, jelenleg mintegy 12 ezer dolgozót foglalkoztatnak. A következő években valamennyi rendelkezésre álló extra jövedelmet a működés hatékonyságára tervezik fordítani, osztalékot nem terveznek. Kiemelte:

2025-re 15 százalékot megközelítő tőkearányos jövedelmezőséget terveznek, a magyar piac leghatékonyabban működő szereplőjévé szeretnének válni akkorra.

Egerszegi Ádám transzformációért felelős vezérigazgató-helyettes arról tájékoztatott, hogy 2022. január elsejétől a teljes csoport lízingtevékenységét az Euroleasing végzi. A bankcsoport már jelenleg is az ország második legnagyobb piaci szereplője a mérlegfőösszege alapján, emellett a legnagyobb fiók-, és ATM hálózattal rendelkezik.

Gőzerővel zajlanak a digitális fejlesztések

A Magyar Bankholding stratégiájának kiemelt fontosságú eleme a digitális bankolás, amely nemzetközileg is élenjáró fintech megoldások bevezetését jelenti. Ennek megfelelően folyamatban van egy innovatív, a legmagasabb szintű felhasználói élményt nyújtó bankolási világ felépítése, amely először az ügyfelek napi bankolási igényeire ad megoldásokat. Az új banki világ 2022 második felétől fokozatosan lesz elérhető a meglévő és jövőbeli ügyfelek számára. A bankcsoport technológiai transzformációját dr. Vinnai Balázs és Pecsenye Roland, a digitális banki szektor nemzetközi szinten elismert szakemberei irányítják. Vinnai Balázs ismertette, hogy

a fejlesztések célja, hogy a létrejövő univerzális nagybank Magyarország legmodernebb pénzügyi szolgáltatójává váljon,amihez rugalmas, gyors megoldásokat, egymással kombinálható termékeket vezet be.

A Magyar Bankholding Zrt. hazai tulajdonú pénzügyi holdingtársaság, amely a Budapest Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúziójának megvalósítását célozza Forrás: Magyar Bankholding

Hosszú távú építkezés

A Magyar Bankholding tagbankok egyesítésére vonatkozó, márciusban elfogadott öt éves stratégiája alapján a három hitelintézet teljes működési fúziója 2023-ra valósul meg. A három tagbank integrációja – elsősorban annak komplexitása és mérete miatt – nem csak Magyarországon, de a régió és a kontinens pénzügyi piacán is egyedülállónak számít, hangzott el a háttérbeszélgetésen.

A Magyar Bankholding Zrt. hazai tulajdonú pénzügyi holdingtársaság 2020. december 15-én kezdte meg tényleges működését, miután a Magyar Nemzeti Bank engedélyének birtokában a három hitelintézmény meghatározó tulajdonosai a banki részvényeiket a közös holdingtársaságba apportálták. Az azonban már most biztos: az új nagybanknak a tervei nem pusztán az országhatárig szólnak, hiszen már most vizsgálják a régiós bővülés lehetőségeit. Erre persze csak az egyesülés után nyílik majd meg a lehetőség.