Érdemes figyelni a bankszámlát, mert pénzt utalhat a bankunk

bankkártya, hitelkártya, elektronikus fizetés, vásárlás, online, e-bank, stock, stockfotó, illusztráció, illusztrációs
Contented Man Using Cellphone And Credit Card Sitting With Laptop And Shopping Online At Home. Customer Shops With Smartphone. Mobile Banking Application And Payment Verification Concept
Vágólapra másolva!
Már csak néhány nap, és több százezer ügyfél kaphat vissza pénzt a bankjától. Mint ismert: október 31-én lejárt a 2020 márciusában bevezetett hitelmoratórium általános szakasza, november 1-jétől már csak azoknak nem kell törleszteniük, akik jogosultak voltak a hosszabbításra, például nyugdíjasok, gyermeket nevelnek vagy várnak, közfoglalkoztatottak, illetve az előző évhez képest csökkent a jövedelmük.
Vágólapra másolva!

A Világgazdaság cikke kitér arra, hogy

a kormány szeptember közepén egy másik rendeletet is meghozott, ebben arról döntöttek, hogy a moratóriumban lévő lakossági folyószámlahitel- és hitelkártya-tartozásokat újra kell számolni.

Nagy Márton, a miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója korábban a VG-nek azt mondta, azért is van erre szükség, mert ez a két hiteltípus teljesen elvesztette hitelkeret, illetve rulírozó voltát, ehelyett szabad felhasználású fogyasztási hitel jellegű termékké váltak. Éppen ezért a rendelet úgy határozott, hogy a jóval magasabb, akár 20-30 százalékos kamat helyett a személyi hitelekre jellemző, 12 százalék körüli kamattal kell újraszámolni a tartozásokat, a különbözetet pedig vissza kell téríteni az ügyfeleknek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) becslése szerint ez nagyjából 400 ezer ügyfelet és 95 milliárd forintnyi volument érint.

Illusztráció Forrás: shutterstock

A Világgazdaság becslése szerint a bankok akár 20-25 milliárd forintot is visszatéríthetnek november közepéig. Hogy pontosan mikor, az csak a pénzintézeteken múlik.

A Világgazdaság banki körképéből kiderült, hogy már elkezdték a jóváírásokat. Az Erste Bank például átszámolta a lakossági folyószámlahiteleknél és a lakossági hitelkártyák esetében a fizetési moratórium alatt felhalmozódott tartozás összegét – a rendelet szerinti éves 11,99 százalékos kamattal –, és a különbséget október 31-ig minden ügyfélnél jóváírta.

A CIB Banknál folyamatban van az érintett termékek elszámolása. A Raiffeisen Bank szintén november első felében végzi a kamatkorrekciót, majd jóváírják minden érintett ügyfelüknek a különbözetet. A Takarékbank szintén az előírtaknak megfelelően jár el.