Tízéves csúcson a kávé ára

Coffee,kapszula,kávé
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Tízéves csúcsra emelkedtek a kávéárak a világpiacon, és az iparági elemzők arra számítanak, hogy egészen 2023-ig nem áll meg a drágulás.
Vágólapra másolva!

A decemberi szállítású kávé árfolyama hétfőn 2,34 dolláron forgott fontonként, de múlt csütörtökön a New York-i kereskedés során elérte a 2,46 dolláros szintet is. Ez pedig 2011 óta a legmagasabb árfolyam volt – tíz éve a 3 dolláros fontonkénti árfolyamot is meghaladta a nyersanyag jegyzése.
Közben pénteken az Internatonal Coffee Association benchmark kávéára fontonként 2,07 dolláron állt, ami 85 százalékos drágulásnak számított a tavalyi évhez képest – írja a CNBC.

A Saxo Bank elemzője, Ole Hansen úgy kommentálta a drágulást, hogy az elmúlt 12 hónapban a kávépiacon egy „tökéletes vihar" alakult ki, vagyis minden tényező a drágulást támasztotta alá.

A szakértő hangsúlyozta, az árfolyam jövőjét az döntheti el, hogy ezek a tényezők milyen tartósan maradnak meg a piacon. Az egyik legfontosabb kérdés Brazília termése lesz, ahol korábban az átlagosnál hidegebb idő, majd szárazság nehezítette meg a gazdálkodók helyzetét. Hansen szerint így a 2022-es termés körül nagyon sok jelenleg a bizonytalanság.

Mi több, az elemző úgy látja, hogy a nehézségek 2023-ig is fennállhatnak, ami további drágulást vetítene előre a kávépiacon 2022-ben. 2011-ben szintén a brazil termés körüli fennakadások emelték 3 dollár fölé a nyersanyag árfolyamát.

A kínálati oldalon tapasztalható bizonytalanságokat az is fokozza, hogy két másik fontos kávéexportáló országban, Etiópiában és Vietnámban is akadozik a termelés.

Összességében tehát a problémát az jelenti, hogy a globális kávépiac nagyon erősen rá van szorulva néhány ország kibocsátására.

Amennyiben tehát Brazíliában vagy Vietnámban tartós nehézségek merülnek föl, úgy a teljes világpiac fel tud borulni, aminek jelentős hatásai vannak az árazásokra is.

A kávéhiány egyébként olyannyira súlyos lehet, hogy egy elemzés nemrég azt is felvetette, hogy a kávé íze is megváltozhat, amennyiben a pörkölők és a kávézók lecserélik a drágább arabica kávét az olcsóbb (de keserűbb) robustára.