Ezek a világ legértékesebb induló vállalkozásai 2021-ben

rakéta
A társaság Crew Dragon űrhajóját szállító SpaceX Falcon 9 rakáta kilövése a a NASA floridai Kennedy Űrközpontjából a Nemzetközi Űrállomásra a NASA SpaceX-2 missziója céljából. A fedélzeten Shane Kimbrough és Megan McArthur, a NASA asztronautái, Thomas Pesquet, az ESA (Európai Űrügynökség) asztronautája, valamint a JAXA (Japán Űrügynökség) aszrronautája Akihiko Hoshide.
Vágólapra másolva!
Sokan vágnak bele saját vállalkozás alapításába, ám csak nagyon kevés cég lesz unikornis, vagyis olyan startup, melynek értéke át tudja lépni az 1 milliárd dolláros álomhatárt. Mutatjuk, melyek idén a világ legértékesebb startupjai.
Vágólapra másolva!

A startupok világában az 1 milliárd dolláros értékeltség elérése nagyon fontos mérföldkőnek számít. A legalább ilyen értékes cégeket nevezik unikornisoknak, de egyes. tőzsdén nem kereskedett vállalatok ennél sokkal nagyobb, akár 100 milliárd dollárt meghaladó értékkel is bírnak.

A toplistán olyan óriásokat is láthatunk, amelyek már jól ismertek az iparágukban, de valamiért nem léptek tőzsdére. Például ilyen Elon Musk űripari cége, a SpaceX, vagy a népszerű videójáték-gyártó Epic Games.

2021 decemberében a világon összesen több mint 800 olyan startup volt, melynek értéke elérte az 1 milliárd dollárt.

Emellett volt még 35 úgynevezett „decacorn" cég is, melyek értéke meghaladta a 10 milliárd dolláros álomhatárt

– derül ki a Visual Capitalist összeállításából.

A toplista élén a ByteDance állt, 140 milliárd dolláros értékeltséggel. A kínai technológiai óriás áll Douyin nevű videóplatform mögött, melynek nemzetközi megfelelője a fiatalok között egyre népszerűbb TikTok.

A második helyre a már említett SpaceX futott be 100,3 milliárd dolláros értékkel. Az egyik legnagyobb növekedést viszont a harmadik helyen jegyzett Stripe produkálta.

A pénzügyi szolgáltatásokban működő amerikai vállalat ugyanis a koronavírus-járvány időszakában 36 milliárdról 95 milliárd dollárra növelte az értékét.

A negyedik helyre a svéd Klarna futott be 45,6 milliárd dollárral. A vállalat az úgynevezett „Vásárolj most, fizess később"(BNPL) pénzügyi technológiai megoldás egyik legismertebb szolgáltatója. A technológiáról és annak gazdasági hatásairól az alábbi cikkben írtunk bővebben:

Fontos hangsúlyozni, hogy ezek az értékeltségek nem tartanak örökké. Ahogy ugyanis egy startup kilép a nyílt tőzsdére, már a részvényárfolyamán múlik a piaci értéke.

Az unikornisok körében a legutóbbi nagy tőzsdére lépést a Tesla egyik fontos riválisának számító Rivian produkálta. Mielőtt a társaság papírjaival elkezdtek kereskedni a Nasdaq tőzsdeindexen, az értékeltsége 27,6 milliárd dollár volt. Azóta viszont a vállalat piaci értéke már (december közepére) meghaladta a 100 milliárd dollárt is.

Ha a vállalatokat lebontjuk szektorok és országok szerint, akkor látható, hogy a technológiai szektor magasan vezeti a listát. A legalább 10 milliárd dolláros értékeltséggel rendelkező startupok körében 9 a pénzügyi technológiai szektorban működik, 4 az e-kereskedelemben, míg 3 cég kerül ki egyenként a mesterséges intelligencia, a hardvergyártás, valamint az internetes szoftverek és szolgáltatások területéről.

Ez azt jelenti, hogy a legértékesebb startupok több mint 77 százaléka kötődik a technológiai szektorhoz.

Ráadásul a területhez közvetlenül nem kötődő cégek is erősen érintettek az iparág fejlődésében. Például az indonéziai J&T Express logisztikával és csomagszállítással foglalkozik, de közben az egyik legfőbb ereje, hogy a raktáraiban automatizál szortírozást működtet.

Ha pedig az egyes országok szerinti felosztást vizsgáljuk, akkor az Egyesült Államok és Kína magasan vezeti a listát.

Ebből a két országból származik ugyanis a legértékesebb 35 startup több mint 70 százaléka.

Utánuk Nagy-Britannia következik 3 vállalattal, míg Ausztrália, Brazília, Németország, India, valamint Svédország ad még 1-1 céget.

Mindazonáltal a technológiai áttörések és a startupok értékeltségének fluktuációja azt mutatja, hogy a jövőben bárhonnan jöhet a következő 10 milliárd dolláros unikornis.