Elérte a 10 ezer milliárd forintot a lakossági állampapírok állománya

VARGA Mihály
Budapest, 2020. március 4. Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Magyar Államkincstár új állampapír-értékesítési pontjának átadásán a Fiumei úti kormányhivatalban 2020. március 4-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Elérte a 10 ezer milliárd forintot a lakossági állampapírok állománya - jelezte Varga Mihály pénzügyminiszter közösségi oldalán.
Vágólapra másolva!

A miniszter kiemelte: a külföldiek szerepe csökken, a magyar családoké erősödik az adósságfinanszírozásban.

2010-ben az adósság 60 százaléka volt külföldiek kezében, ma az egyharmada. Akkor az államadósság csupán 3 százalékát tartották kézben a magyar emberek, ma ez az arány 25 százalékra javult - írta a miniszter.

- közölte Varga Mihály.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Kovács Tamás

Hozzátette: a baloldal 8 évnyi kormányzása alatt nem volt olyan év, amikor az államadósságot nem növelték volna: 2002 és 2010 között 55 százalékról 83 százalékra emelték. Akkor is növelték az adósságot, amikor válságnak híre sem volt.

A polgári kormány ezután minden évben csökkentette az államadósságot egészen 2020-ig, a járvány kitöréséig.

A 80 százalék feletti szintről 65 százalékra javult a mutató. Az adósság a járvány miatt - ahogyan minden országban - átmenetileg megemelkedett, de még így is jóval az uniós átlag alatt maradt, és tavaly már újra csökkenő pályára állítottuk - írja Varga Mihály.