Vadszamarakat vetnének be a farkasok ellen egy amerikai államban

vadszamár
Arizónia vadlovai
Vágólapra másolva!
Az Amerikai Egyesült Államokban Colorado északi részén egyre több gazdának gyűlik meg a baja a spontán visszatérő farkasokkal. A vadőrök ezért igyekeznek segíteni az állattartókat abban, hogy megtanuljanak együtt élni ezekkel a ragadozókkal.
Vágólapra másolva!

A Coloradói Nemzeti Parki- és Vadőrszolgálat munkatársai kreatív megoldásokat keresnek arra, hogy csökkentsék a visszatérő farkasok és az állattenyésztő gazdák közötti konfliktusokat.

Ezért a vadőrök nemrég hat vadszamarat (ezek nem klasszikus vadszamarak, hanem visszavadult háziállatok leszármazottjai, mint a musztángok) adományoztak a Jackson megyében található Gittleson Ranch-nek

– idéz egy nemzeti parki közleményt az outdoorlife.com nyomán a Magyar Mezőgazdaság.

A Gittleson Ranch már három tehenét veszítette el a télen farkastámadás következtében. Az első incidens még tavaly december 21-én történt, és a Coloradói Szarvasmarhatartók Szövetsége szerint „ez volt az első farkas által megölt háziállat Coloradóban az elmúlt hetven évben".

A Colorado Vadgazdálkodási Bizottság vészhelyzeti riasztási szabályokat fogalmazott meg, ami engedélyezi a nem végzetes riasztások alkalmazását a farkasok eltérítésére a háziállatoktól. Ilyen például a gumilövedékek, zajkeltő eszközök, és a jószágok őrzésére használt állatok.

Illusztráció Forrás: Pixabay/mohamed_hassan

Az Egyesült Államok területén élő vadszamarak és musztángok közül időről időre befognak párat, hogy csökkentsék az élőhelyek degradációját. Ezeket az állatokat aztán különböző létesítményekben tartják, vagy elárverezik.

A vadszamarak használata egy új taktika lehet a farkastámadások ellen. Korábban Oregonban már sikerrel alkalmazták ezeket az állatokat az ordasok ellen.

Sőt, egyes források szerint a szamarak sokkal hatékonyabbak a védekezésben, mint a többi nem halálos módszer.

Vadszamarak Arizónában Forrás: Bureau of Land Management.

A vadszamarak sikere abban rejlik, hogy maguk is a vadonban élnek, ezért meg kellett védeniük magukat és a csordájukat a pumáktól és a sakáloktól. A vadszamarak használata a Gittleston Ranch-en minta projektként szolgál majd a többi környékbeli gazdaság számára.

A szövetségi védelem mellett a szürke farkasok jelenleg Colorado államban veszélyeztetett fajnak minősülnek. Így az önvédelmet leszámítva semmilyen okból sem szabad elpusztítani őket.

Egy farkas elejtése az állam területén a vadászati engedély bevonásával, óriási bírsággal, sőt, akár letöltendő börtönbüntetéssel is sújtható.