Fellázadtak az orosz influenszerek a Chanel ellen

Chanel
Vágólapra másolva!
A Chanel francia luxusóriás korlátozza a termékeinek eladásait olyan magánszemélyek számára, akik azokat elvihetik Oroszországba. A vállalat az oroszországi értékesítéseit már korábban felfüggesztette. Az orosz influenszerek pedig sorra jelentik be, hogy bojkottálják a Chanel termékeit.
Vágólapra másolva!

Tovább szigorít az orosz vásárlókkal szembeni korlátozásokon a francia Chanel luxusóriás. A vállalat ugyanis már a külföldön élő, de orosz lakhellyel rendelkező vásárlók számára is korlátozza a termékei értékesítését.

Vagyis a cég egy olyan rendszer kialakításán dolgozik, amely segítségével ki lehetne zárni, hogy a vásárlói Oroszországban használják a termékeiket.

Mindazonáltal kérdéses, hogy ez a protokoll mennyire fog gördülékenyen működni, tekintve, hogy maga a Chanel is előre elnézést kért az esetleges félreértések miatt.

Ráadásul Moszkva és több orosz magánszemély is oroszellenes lépésnek tekinti a Chanel döntését, és a BBC tudósítása szerint többen jelezték, hogy bojkottálják a vállalat termékeit. Egy orosz influenszer, Anna Kalasnyikova például az Instagramon írta meg, hogy nem engedték neki, hogy Dubajban Chanel-termékeket vásároljon

Kalasnyikova elmondta, rendszeresen jár Dubajba a Divathét házigazdájaként, és miután a Chanel üzletvezetői felismerték, közölték vele, hogy

mivel hírességnek számít Oroszországban, és tudják, hogy vissza fog térni az országba, ezért nem adhatnak el neki termékeket.

Hozzátette, a nyugati Chanel üzletekben kérik a személyazonosságát igazoló dokumentumokat, és miután kiderül, hogy Oroszországból származik, csak akkor engedik vásárolni, ha ígéretet tesz, hogy nem viszi haza a termékeket Oroszországba. Kalasnyikova felháborodásának adott hangot a posztban, és kijelentette, ez az oroszellenesség megnyilvánulása a gyakorlatban, amit ő is személyesen megtapasztalt.

Egy másik orosz modell, Viktoria Bonya pedig egy Instagram-videóban vágott szét egy fekete Chanel táskát.

Közölte, ha a Chanel nem tiszteli a vásárlóit, akkor nekik miért kellene tisztelniük a Chanelt?

Az ügy kapcsán megszólalt az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova is. Közölte, számos blogger jelezte, hogy a hivatalos Chanel márkaboltok megtagadják az orosz állampolgárok kiszolgálását.

A Chanel hivatalos közlése szerint a vállalat csupán eleget tesz az Európai Unió által kivetett szankcióknak,

melyek megtiltják az Oroszországba irányuló luxustermékek árusítását 300 eurós érték felett. Korábban egyébként számos nyugati luxusmárka függesztette fel az oroszországi értékesítéseit az ukrajnai háború miatt. A Chanel mellett olyan cégek zárták be időszakosan a boltjaikat az országban, mint az LVMH, az Hermès vagy a Kering.