Egy fontos területen már elérte a karbonsemlegességet a Mol

mol, benzinkút, benzin illusztrációk, illusztrációk, mol benzinkút benzin illusztrációk
Vágólapra másolva!
Karbonsemleges minősítést kapott a Mol-csoport kenőanyaggyártó leányvállalata, az almásfüzitői Mol-LUB Kft. A több mint 110 éves múltra visszatekintő kenőanyaggyár elkötelezett a fenntartható működés mellett, és hosszú évek előkészítő munkájának eredményeképpen hivatalosan karbonsemleges lett a gyártási folyamata - olvasható a Mol közleményében.
Vágólapra másolva!

A Mol-csoport a tavalyi évben adta ki frissített 2030+ Shape tomorrow stratégiáját, melynek meghatározó eleme a fenntartható működés. A vállalat célja, hogy a hagyományos, fosszilis üzemanyag alapú tevékenységét alacsony szén-dioxid-kibocsátású, fenntartható üzleti modellé alakítsa át. Követve a Párizsi Megállapodást, valamint a globális éghajlatváltozás megfékezésére tett erőfeszítéseket, a társaság 1 milliárd dollárt fektet be 2025-ig alacsony szén-dioxid kibocsátású és fenntartható projektekbe, valamint 2030-ig 30 százalékkal csökkenti a csoportszintű kibocsátását.

A vállalat fenntarthatósági programjának részeként

a Mol-LUB, a Mol-csoport kenőanyaggyártó leányvállalata nemzetközi standard előírások szerint most először karbonsemleges minősítést kapott a közvetlen kibocsátások és az energiahordozók közvetett használatára vonatkozóan.

„A karbonsemleges minősítés fontos mérföldkő, de korántsem a folyamat vége. Megvalósítottuk a karbonsemleges működést, erre alapozva pedig újabb projekteket indítunk a további kibocsátás-csökkentés érdekében" - mondta Vida Szabolcs, a Mol-LUB Kft. ügyvezető igazgatója.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Mol-LUB elkötelezett, hogy a gyártási tevékenységét a fenntarthatóság szellemében végezze, ezért számos intézkedést tett, amely csökkenti saját karbonkibocsátását.

A vállalat a kenőanyag-gyártás során olyan energiamonitoring rendszert vezetett be, amely lehetővé teszi a kibocsátások erősebb kontrollját, és ezáltal magasabb energiahatékonyságot érhet el. A felhasznált villamosenergia forrásainak átstrukturálásával a megújuló, zöld energia felhasználását lehetővé teszi és részarányát is fokozatosan növeli. Emellett elindította az ún. Scope 3 kibocsátásai feltérképezését is, amely többek közt az alapanyagok, a közlekedés, a munkavállalók munkába járása, a szállítmányozás és a hulladékkezelés kapcsán felmerülő kibocsátások monitoringját és csökkentését célozza meg.

A Mol-LUB az idei évben ellentételezte a 2020. évi 4409 CO2 ekvivalens tonna kibocsátását egy, a gázvezetékek csöpögésmentességét megcélzó projekt keretein belül, valamint helyi környezetvédelmi akciókban is részt vesz. Folyamatosan figyelemmel kíséri a környezetvédelemben elért eredményeit és nyilvántartást vezet erről. Az ökolábnyom kiszámítása során összegzi a károsanyag-kibocsátásra, a természeti erőforrások felhasználására és a hulladékgazdálkodásra vonatkozó adatokat, amelyeken a széndioxid-kibocsátás mértékének meghatározása alapul. A károsanyag-kibocsátás számítására alkalmazott módszer megfelel az ISO 14064-1 szabványban leírtaknak, továbbá az Üvegházhatást okozó gázokra vonatkozó jegyzőkönyvnek (Greenhouse Gas Protocol), amelyet a vállalat a weboldalán közzétesz.

A Mol-csoport számára kiemelt prioritás a karbonsemleges működés elérése, valamint az, hogy Európa alacsony szén-dioxid-kibocsátású körkörös gazdaságának vezető szereplőjévé váljon.

A vállalat számos jelentős beruházást valósított meg az elmúlt időszakban ennek érdekében, többek közt megvásárolta a ReMat Zrt.-t, Magyarország piacvezető műanyag újrahasznosító vállalatát, átadta a Rossi Biofuel biodízel gyártó üzemét, tavaly megkezdte a bioüzemanyagok előállítását a Dunai Finomítóban, valamint felújította a csurgói telephelyét a környezetterhelés csökkentése céljából.