Újabb hatalmas piramis épült Egyiptomban - videó

afrika, nílus, egyiptom, szennyezés, szemét, piramis, műanyag piramis, szemétkocska, tömörített hulladék piramis
Environmental volunteers build a pyramid made of plastic waste collected from the Nile river, as part of an event to raise awareness on pollution on "World Cleanup Day", in Egypt's area of Giza near the capital, on September 17, 2022. (Photo by Ahmed HASAN / AFP)
Vágólapra másolva!
A VeryNile megépítette a világ legnagyobb műanyag piramisát. Súlya meghaladja a 7500 kg-ot, és körülbelül 250 ezer műanyag palackból készült, amelyeket a Nílusból gyűjtöttek össze. A Nílus nyugati partján, Gízában, férfiak és nők százai dolgoznak a folyó tisztításán egy 2018-ban indult projekt keretében, amely a műanyagszemét összegyűjtésére és a környezetvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet.
Vágólapra másolva!

A VeryNile önkéntesei azért építették a piramist, hogy megakadályozzák a műanyag bejutását a nílusi ökoszisztémába, ugyanakkor globálisan is ráirányítsák a figyelmet a vizek műanyagszennyezettségére.

Az alábbi videón a különleges építmény látható:

A felhasznált palackokat a textiliparban fonalként hasznosítják majd újra.

A kezdeményezés keretében 2018-óta már több mint 100 ezer kg műanyagot gyűjtöttek össze.

- magyarázta az egyik önkéntes, Hanaa Farouk.

A piramist hat halász építette, 45 napos munkával.

Környezetvédő önkéntesek piramist építenek a Nílus folyóból összegyűjtött műanyaghulladékból a fővároshoz közeli Gízában, 2022. szeptember 17-én Forrás: AFP/Ahmed Hasan

Egy, a Világgazdasági Fórum által említett tanulmány szerint

a folyókból származó műanyagok 88-95 százaléka mindössze 10 folyóból származik, köztük az olyan nagy folyamokból, mint a Niger és a Nílus.

Egyébiránt idén novemberben Egyiptom ad otthont a következő ENSZ Klíma Világkonferenciának.