Vigyázat: hamis húszezresek kerülhettek forgalomba Magyarországon

új forint bankjegyek
Debrecen, 2016. január 4. A megújított húszezer és tízezer forintos bankjegy részlete. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
A rendelkezésre álló információk szerint Magyarországon egy férfi hamis 20 ezressel fizet a boltokban. Egy óbudai kereskedésben dolgozó eladó vette észre a hamis pénzt, és figyelmeztette is a közösségi médiában a kereskedelemben dolgozókat. Nem árt vigyázni, mert elvileg bárkinek a kezében megfordulhat ilyen hamis bankjegy.
Vágólapra másolva!

A Promotions.hu cikke szerint annyiban megnyugtató a helyzet, hogy mivel 20 ezresről - azaz a legnagyobb címletű forintbankjegyről - van szó, így az üzletekben a visszaadáskor nem kaphatjuk meg, de ettől még bárki kezében megfordulhat egy hamisított példány.

Természetesen mivel hamis pénzről van szó, így vannak árulkodó jelek, amikre mindenképpen figyelni kell:

- írta a hölgy a közösségi oldalán, aki laikus létére igazán profi munkának tartja, és az első ránézésre valóban a megtévesztésig hasonlít az eredeti bankjegyre. Ide kattintva lehet jobban szemügyre venni.

A Riposton megjelent cikk szerint az eladó ezt írta a közösségi média csoportjába a hamis pénzzel próbálkozó kapcsán, akire azért érdemes figyelni, mert több helyen is próbálkozhat: „Az elkövetőről kamera felvétel van, 30-35 év körüli rövid hajú, sárga munkás kabát van rajta, a mell résznél és a karokon keresztbe fényvisszaverő csík van. Több köteg van nála, legyen mindenki óvatos" – írta a csoportba az eladó hölgy.

Illusztráció Forrás: MTI/Oláh Tibor

A Magyar Nemzeti Bank felhívja a figyelmet, hogy ilyen esetben olyan bankjegyet és érmét, amelynek valódiságával kapcsolatban a legcsekélyebb kétség is felmerül, szakértői vizsgálatra valamely hitelintézetnek, a postának vagy az MNB-nek kell átadni.

Büntetőjogi szempontból Magyarországon a pénzhamisítás és a hamis pénz forgalomba hozatala természetesen bűncselekménynek - bűntettnek - minősül. De az is bűncselekményt - vétséget - követ el, és így büntethetővé válik, aki jóhiszeműen jut hozzá a hamis pénzhez, azonban amikor utólag észleli annak hamis voltát, annak tudatában, tehát szándékosan forgalomba hozza azt.

Az ügyben rendőrségi feljelentés történt.