Akár 3 millió forintnyi összeget is kaphat az a család, amely elköltözik ebből a fővárosból

japán, koronavírus
Tokió, 2020. április 17. Munkába járók egy tokiói vasútállomáson 2020. április 17-én. Az előző nap a japán kormány a koronavírus-járvány miatt eddig Tokióra és hat másik prefektúrára kihirdetett rendkívüli állapotot kiterjesztette egész Japánra. MTI/EPA/Majama Kimimasza
Vágólapra másolva!
A japán kormány gyermekenként 1 millió jent (közel 3 millió forintot) ajánlott fel azoknak a családoknak, akik hajlandók kiköltözni a fővárosi körzetből. Japán egyéb régióiban ugyanis drasztikus népességfogyás tapasztalható, az ország társadalma elöregedőben, mindez pedig már rövidtávon is komoly demográfiai problémákat okozhat - írja a The Guardian. 
Vágólapra másolva!

Japánban több program is zajlik annak érdekében, hogy mérsékeljék az elöregedő társadalomból és a csökkenő népességből fakadó problémákat. A munkaerőpiaci nehézségeket - ahogy arról az Origo beszámolt - a külföldi munkavállalók helyzetének könnyítésével is orvosolnák. Most pedig a fővárosi körzetbe koncentrálódó népesség egy részének afféle sajátos, államilag támogatot "leosztásával" vinnének fiatalokat Japán más tartományaiba, javítva az egyes régiók demográfiai helyzetén.

A legújabb pénzügyi ösztönzési program, amely drámai emelkedést jelent a korábbi 300.000 jenhez képest,

áprilisban startol a hanyatló városok és falvak életre keltésére irányuló hivatalos törekvés részeként.

Habár Tokió lakossága tavaly végre először csökkenésnek indult (szakértők szerint főleg a koronavírusnak köszönhetően), a döntéshozók mégis úgy vélik, hogy ennél is többet kellene tenni a város brutális népsűrűségének csökkentéséért. Ennek keretében pedig arra ösztönzik az erre fogékonyakat, hogy a kevésbé divatos, és elöregedő külvárosokba, régiókba költözzenek, ahonnan a fiatalok nagy számban vándoroltak ki Tokióba, Oszakába és más nagyvárosokba. A pénzt Tokió 23 "központi" kerületében és a szomszédos Saitama, Chiba és Kanagawa prefektúrákban élő családoknak ajánlják fel.

Munkába járók egy tokiói vasútállomáson Forrás: MTI/EPA/Majama Kimimasza

A támogatásért cserébe a családoknak a tokiói agglomeráción kívülre kell költözniük, bár egyesek akkor is hozzájuthatnak az összeghez, ha a város határain belül fekvő hegyvidéki területekre költöznek - közölte a Kyodo hírügynökség.

Mintegy 1.300 önkormányzat - az összes érintett önkormányzat mintegy 80 százaléka - csatlakozott a programhoz,

remélve, hogy ezzel hasznot húzhatnak abból, hogy a világjárvány idején nagyon népszerű lett az otthoni munkavégzés, a japánok pedig jelenleg is nagy arányban dolgoznak távmunkában.

A költöző családok elvileg háztartásonként 1-3 millió jent kapnak, amennyiben megfelelnek a három feltétel egyikének:

  • az új lakóhelyükön egy kis- vagy középvállalatnál veszik fel a munkát;
  • távmunkában folytatják régi munkájukat; vagy
  • saját vállalkozást indítanak

- írja a Nikkei üzleti lap. Szigorú feltétel még, hogy minimum öt évig nem költözhetnek el választott új lakhelyükről. A magasabb kifizetések figyelembevétele után

egy kétgyermekes család akár 5 millió jenre is jogosult lehet.

A készpénz fele a központi kormánytól, a másik fele pedig a helyi önkormányzatoktól érkezik majd a családok számlájára.

A döntéshozók az intézkedés révén a régiók újjáélesztését, fiatalítását remélik, továbbá, hogy jelentősen csökken majd a nyomás a világ legnagyobb, mintegy 35 millió lakosú metropoliszára, azaz Tokió fővárosra és vonzáskörzetére.

Ezek a bejelentések már csak azért is izgalmasnak tűnnek, mert a Tokióból való elköltözésre motiváló program eddig nem volt igazán népszerű: 2021-ben - a távmunka elterjedtebbé válásának évében - 1184 családnak nyújtottak támogatást, míg 2019-ben 71, 2020-ban pedig 290 családnak - írja a Nikkei.

A kormány reményei szerint a nagyobb támogatás révén 2027-re 10 ezer ember költözik Tokióból vidéki területekre.