500 millió dollárból ásnak egy lyukat a világhírű gyémántbánya alatt

Lucara Diamonds, Karowe Diamond Mine, gyémánt, bánya, gyémántbánya, Botswana, Afrika
Vágólapra másolva!
A Lucara Diamond bányaóriás lendületesen halad a botswanai Karowe gyémántbánya földalatti bővítésével. A vállalat egy összesen félmilliárd dollár értékű lyukat kezdett ásni a bánya alá, ami legalább 2040-ig meghosszabbítja a létesítmény élettartamát.
Vágólapra másolva!

A Lucara Diamond gyémántbánya vállalat frissítette az információkat a botswanai Karowe bánya földalatti bővítési projektjéről. A tervek szerint a bővítés legalább 2040-ig meghosszabbítja majd a bánya élettartamát, és 4 milliárd dollárnyi többletbevételhez járul hozzá – írja a Mining.com.

A világ egyik legjelentősebb gyémántbányájának termelése 2026-ban pöröghet fel, a teljes földalatti termelési kapacitást pedig 2026 második felében éri el.

A Lucara Diamond 2022-ben 106 millió dollárt fektetett be a földalatti fejlesztésbe. A berendezésekkel és az üzemeltetéssel összefüggő kihívások azonban lassították a munkálatokat. A termelőaknában már befejezték a fúrást, jelenleg a szellőzőaknában folytatják a munkát.

Folytatódik a hatalmas föld alatti fejlesztés a botswanai Karowe gyémántbányában Forrás: Lucara Diamonds/Philip Mostert

A Karowe földalatti beruházás

teljes tőkeköltsége 547 millió dollár lehet, és ebben benne vannak az előre nem látható többletköltségek is.

A projekttel kapcsolatos további információk 2023 közepén várhatók majd.

A Lucara 2022-re 212,9 millió dolláros bevétellel számolt, szemben az egy évvel korábbi 230,1 milliós eredménnyel. A tavalyi nettó nyereség azonban 40,4 millió dollárra nőtt a 2021-es 23,8 millióról.

A globális gyémántpiac 2022-ben egészséges és stabil maradt, bár az év második felében csökkentek az árak, ami hatással volt a vállalatok bevételeire is.

A növekvő gazdasági bizonytalanságok ellenére a 2023-as kilátások optimisták, elsősorban a globális gyémántpiacon mutatkozó hiány miatt – hangsúlyozta közleményében Eira Thomas, a Lucara vezérigazgatója.