Második hónapja látható növekedés az ipari kibocsátásban

Audi 25, 25 éves a magyar Audi gyártás, Audi Hungaria Jubileumi Rendezvény, Győr
Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2023 márciusában az egy évvel korábbihoz képest 4,1 százalékkal mérséklődött az ipari termelés volumene, miközben februárhoz mérten 0,2 százalékkalemelkedett a kibocsátás. Biztató, hogy az előző hónaphoz képest már második hónapja látható kismértékű növekedés, a januárban látott jelenetős visszaesést követően. Az ipari teljesítményen belül meghatározó a járműgyártás és a villamos berendezés gyártásának növekedése, ami az elektromobilitás térnyerésével egyre inkább húzóágazattá válik - írja kommentárjában a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
Vágólapra másolva!

Az adatok rávilágítanak, hogy a háború és az elhibázott szankciók jelentős károkat okoznak a gazdaságban. A Kormány ebben a nehéz helyzetben is mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje a családokat, a munkahelyeket, a teljes foglalkoztatottságot, miközben letöri az szankciós inflációt és kivédi a recessziót. A hibás brüsszeli lépések ellensúlyozása érdekében

a Kormány elindította a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot, a Baross Gábor Tőkeprogramot, valamint rendkívül kedvező kamatozású forrásokat biztosít a Széchenyi Kártya Programon keresztül.

Mindezeknek köszönhetően több mint 3100 milliárd forintnyi forrás áramlik a vállalkozásokhoz, amely 1,2 százalékkal növeli GDP-t és a kínálat bővítésén keresztül csökkenti az inflációt.

Illusztráció Fotó: Polyák Attila - Origo

A Kormány intézkedései eredményesek, csökkenésnek indult az infláció, 4,7 millióan dolgoznak és soha ilyen alacsony nem volt a regisztrált álláskeresők száma, írták a a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében.