Gigantikus összegből chipgyárat épít az Intel Lengyelországban

intel core processzor cpu alder lake
Intel Core processzor
Vágólapra másolva!
Az Intel amerikai technológiai óriás pénteken bejelentette, hogy akár 4,2 milliárd eurót (18,7 milliárd zloty) fektet be egy új félvezető-összeszerelő és -tesztelő létesítmény létrehozásába Lengyelországban.
Vágólapra másolva!

A Wroclaw közelében felépülő létesítmény 2000 új munkahelyet teremt, és ez lesz Lengyelország eddigi legnagyobb zöldmezős beruházása. A létesítmény várhatóan 2027-ben készül el.

Az Intel célja, hogy növelje európai chip-összeszerelési és tesztelési kapacitását. Az Intel tavaly jelentette be, hogy Németország, Írország, Olaszország, Spanyolország és Franciaország mellett Lengyelország is azon országok közé tartozik, amelyek részesülnek a vállalat 33 milliárd eurós, az Európai Uniót érintő beruházási tervéből.

Az Intel célja, hogy növelje európai chip-összeszerelési és tesztelési kapacitását. Forrás: Intel

A wroclawi gyár szorosan együttműködik majd az Intel németországi, Magdeburgban szintén 2027-ben átadásra kerülő, 17 milliárd eurós csúcstechnológiás mikrochipgyártó üzemével, illetve írországi létesítményével.

Tervek szerint az ír és német gyárakban készült, szilíciumlapkákon lévő chipek a lengyelországi gyárba kerülnek, ahol összeállítják a végtermékeket, majd teszteli azok teljesítményét és a minőségét.
A lengyelországi beruházáshoz még meg kell szerezni az Európai Bizottság beleegyezését.