Jelzáloghitel-katasztrófa készülődik Nagy-Britanniában

politics Horizontal
Jeremy Hunt
Vágólapra másolva!
Az év végére Nagy Britanniában több mint 1,2 millió háztartás megtakarítása fogyhat el a kamatemelések miatt. Ez jelzáloghitel-fedezeti problémákat okozhat.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb a nyomás a brit kormányon, hogy tegyen többet a bajba jutott háztartások megsegítéséért, miután az ország árnyék-pénzügyminisztere szerint a közelgő „jelzáloghitel-katasztrófa" miatt milliók lesznek fizetésképtelenek – írta a CNBC.

A Bank of England (BoE) a múlt héten 50 bázisponttal 5 százalékra emelte az irányadó kamatot, sokkal magasabbra, mint amire az elemzők számítottak – írta a Világgazdaság. A tizenharmadik egymást követő emelés következtében az alapkamat 2008 óta a legmagasabb szintre került. Jóllehet Európában most mindenki magasabb kamatokkal számol.

A meglepő lépés, amelynek a célja az infláció csökkentése, a brit lakástulajdonosok százezreit érintheti, mivel az Egyesült Királyságban jó néhány jelzáloghitel közvetlenül a jegybanki alapkamathoz kapcsolódik.

A becslések szerint a kamatemelése miatt az év végére 1,2 millió család – a háztartások 4 százaléka – az év végére teljesen kifogy a megtakarításaiból a megugró jelzáloghitel-törlesztések miatt. A fizetésképtelen háztartások közel 30 százalékra, nagyjából 7,8 millióra emelkedne, és elsősorban Walest, valamint Északkelet-Angliát érintené. Ez önmagában is probléma, de a nemzetgazdasági szinten elsősorban a fogyasztás csökkenése okozhat nagyon komoly fejtörést a brit kormányzat számára.

Jeremy Hunt brit pénzügyminiszter Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Jeremy Hunt pénzügyminiszter emiatt pénteken a legnagyobb bankok és építési társaságok vezetőivel találkozott, hogy az országban elmélyülő jelzáloghitel-válság megoldásáról tárgyaljanak. A hétvégén három intézkedésről állapodtak meg, köztük a jelzáloghitelek feltételeinek ideiglenes módosításáról, valamint fogyasztók hitelezési pontszámának a befagyasztásáról. Hunt szerint azonban

a legnagyobb siker, hogy azokat, akiket az otthonuk elvesztése fenyeget, 12 hónapos türelmi időt kaphatnak a hitelezőktől, mielőtt hozzájárulás nélküli visszavételre kerülne sor.

Rachel Reeves, az ellenzéki Munkáspárt árnyék-pénzügyminisztere azonban bírálta a kormány lassú és kaotikus megközelítését, és szerinte az eddigi lépések közel sem elegendőek ahhoz, hogy az országban felszámolják a jelzáloghitel-válságot. (Átlagosan éves szinten 3 ezer font többletkiadásról kell beszélni háztartásonként.)

Bár a brit kormány tisztában van a közelgő jelzáloghitel-válsággal, a kormányfő szerint ki kell tartaniuk az infláció elleni küzdelem mellett, ami a jelek szerint a briteknek is fontos.