Brutális, önvezető vonatszörny siklott ki Ausztráliában

Rio Tinto, vonat, Ausztrália, bánya,, Horizontal IRON MINE GOODS TRANSPORTING TRAIN OPEN-CAST QUARRY MINE AND QUARRY ENERGY AND RAW MATERIALS
An undated handout photo released by Rio Tinto on August 20, 2009 shows two large Rio Tinto locomotives hauling a load of iron ore out of West Australia's Pilbara region. Rio Tinto is due to release its half-year results in a webcast on August 20. AFP PHOTO / RIO TINTO (Photo by HO / RIO TINTO / AFP)
Vágólapra másolva!
A Rio Tinto bányaóriás közölte, hogy vizsgálatot indítottak, miután Ausztráliában kisiklott a vállalat önvezető vasércvonata.
Vágólapra másolva!

Helyi idő szerint szombat este siklott ki a Rio Tinto bányaóriás egyik önvezető vasércvonata Nyugat-Ausztráliában – közölte a cég hétfőn.

A világ második legnagyobb bányatársasága megkezdte az ügy kivizsgálását, ám közlésük szerint a balesetben senki nem sérült meg.

A jármű mintegy 30 vagonja volt érintett.

Elemzők szerint a Dampier nevű településtől 20 kilométerre történt baleset időszakosan megzavarhatja a Rio Tinto exportját, ám hosszabb távú fennakadásokra valószínűleg nem kell készülni – írja a Mining.com.

Kisiklott a Rio Tinto önvezető vasércvonata Forrás: AFP/Ho

A kisiklás az exportkikötőkbe vezető két útvonal egyikén történt. Ez a következő hetekben hatással lehet a vasércszállításra, ám a vállalat a kikötői készletekből várhatóan fedezni tudja a szükséges mennyiséget a kiesés idejére – mondta Colin Hamilton, a BMO árupiaci elemzője.

Ez a második alkalom, hogy egy önvezető bányavonat meghibásodott. 2018-ban a BHP bányavállalat Nyugat-Ausztrália északi részén szándékosan siklatott ki egy önvezető vonatot, miután elvesztették az irányítást a jármű felett.

A Rio Tinto mintegy 14 ezer ércszállító kocsit üzemeltet a Pilbara vasúthálózatán.

Becslések szerint a kocsik mindegyike 118 tonna vasércet képes tárolni.

A Rio Tinto a világ egyik legfontosabb nyersanyagkitermelő vállalata, melynek nevéhez ugyanakkor több botrány is fűződik a közelmúltból. Ahogy az Origo megírta, néhány éve azzal kerültek a figyelem középpontjába, hogy bányabővítés okán felrobbanttottak egy felbecsülhetetlen, 46 éves múltú régészeti lelőhelyet Ausztráliában. Legutóbb pedig egy műszerként használt radioaktív kapszulát veszítettek el egy országúton - szerencsére a veszélyes eszközt később megtalálták.