Hamarosan visszaváltó automaták lepik el Magyarországot

utomata, üvegvisszaváltó, pet palack, üveg palack, visszváltás, újrahasznosítás, illusztráció
Shoppers return their bottles and cans of reusable packagings in a reverse vending machine.
Vágólapra másolva!
Mintegy 1500 arra kötelezett és jó néhány további önként jelentkező üzlet alkotja majd – mások mellett – a jövő év első napján induló kötelező visszaváltási rendszert. Addigra több ezer visszaváltó automatát kell telepíteni a fém-, az üveg- és az italcsomagolások számára, az utóbbiak közül a tejtermékek dobozai kivételek. Ám még hiányzik néhány jogszabály, az önként csatlakozók regisztrálása és automatával való ellátása pedig átcsúszhat 2024-re.
Vágólapra másolva!

Már régen regisztrálniuk kellett a Mohu Zrt.-nél a 400 négyzetméteresnél nagyobb eladóterű, elsősorban élelmiszert forgalmazó kiskereskedelmi egységeknek a jövő év január 1-jétől induló országos kötelező visszaváltási rendszer tagjaiként, és – ha szükségét látták – igényelniük kellett csomagolóanyag-visszaváltó automatát is. Ahogy az Origo is megírta, a Mohu a hulladékgazdálkodási koncessziót 35 évre elnyert Mol Nyrt. leányvállalata, amelyre az anyavállalat a koncesszióban rögzített, saját feladatait bízta.

A regisztrációs kötelezettség a belföldön forgalomba hozott és kötelezően visszaváltási díjasnak minősülő termékek forgalmazóira vonatkozik.

A visszaváltási rendszerbe (DRS, deposit refund system) tartozó termékek körét meghatározó kormányrendelet még nem született meg, de a tervezet szerint a 0–6 literig terjedő fém, műanyag és üveg italcsomagolásokról lesz szó a tejalapú italok csomagolásának kivételével.

Vevőcsalogató lesz a visszaváltó automata

Regisztrálniuk kellett azoknak a kiskereskedelmi egységeknek is, amelyekre nem vonatkozik a kötelezettség, de a remélt előnyök miatt csatlakoznának a rendszerhez. Például azért, mert a vevő nála vásárolná le palackok visszaváltáskor kapott kupont.

A jövő év elejétől rengeteg visszaváltó automatát telepítenek Magyarországon Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018 aleks333/Shutterstock. No use without permission./Aleks333

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) elnöke szerint mintegy 1500 kötelezettről lehet szó, de arról nincs információja, hogy eddig hányan regisztráltak.

Rengeteg automatára lesz szükség

A regisztrációra kötelezett kiskereskedelmi egységek kötelesek lesznek visszaváltó pontot fenntartani. A visszaváltás lehet visszaváltó automatával (RVM), vagy kézzel. Az utóbbihoz mobilalkalmazás társul, a Mohu pedig rendszeresen a helyszínre küld visszaváltó automatát a begyűjtött és eredeti formájában megőrzött hulladékért, a palackok gépi számlálása alapján. Ez esetben bankszámlára utalással megtéríti az üzletnek a fogyasztóknak kifizetett visszaváltási díjat - írja a Világgazdaság.

További részleteket ide kattintva talál.