Elképesztő lépést tesz az Aldi a bolti tolvajok ellen

ALdi bolt bevásárlás élelmiszer
Vágólapra másolva!
Az Aldi az újabb boltlánc azok sorában, amelyek testkamerák viselését javasolják alkalmazottaiknak a bolti lopások, illetve a tetten ért tolvajok erőszakos fellépésének megelőzésére. A vállalat brit szárnyának néhány üzletében kísérleti jelleggel már bevezették a testkamerák használatát.
Vágólapra másolva!

Giles Hurley, a brit Aldi vezérigazgatója szerint üzletláncuknál érzékelhetően megnőtt a bűnelkövetések és a szabálysértések száma. Az esetek többségében bolti lopásokról van szó, ugyanakkor előfordul, hogy a tolvajok az áruházak alkalmazottaival szemben fenyegetően, erőszakosan lépnek fel. A cégnél abban bíznak, az alkalmazottak által viselt testkameráknak elrettentő erejük lehet, és segíthetnek visszaszorítani a lopások számát.

- nyilatkozta a vezérigazgató.

Kijelentését alátámasztja, hogy a brit Tesco szeptember elején már ajánlotta dolgozóinak testkamerák viselését, mert a cég áruházaiban szintén nőtt az alkalmazottakat a vásárlók részéről érő inzultusok száma. A brit kiskereskedelem hagyományos nagy üzlertláncai közül egy másik, a Morrisons, melynek közel 500 üzlete van az Egyesült Királyságban, 25 boltjában indította el a testkamerák használatának próbaüzemét.

Képünk illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az Aldinál azt mondják, elsősorban a dolgozók nyugodt munkavégzését szolgáló eszközt látnak a testkamerákban. Azt a cég vezérigazgatója sem árulta el, pontosan mely brit üzletekben találkozhatnak a vásárlók mostantól testkamerákat viselő alkalmazottakkal, de azt közölte: a kamerák próbaüzemét elsősorban a biztonságos munkakörnyezet szempontjából értékelik majd, azt vizsgálja, milyen előnyökkel jár azok viselése bolti munkatársaik számára.

Az Aldi - versenytársához, a Lidlhöz hasonlóan - egyébként egyre erősebb a brit piacon, komoly kihívást jelentve a hagyományos brit kiskereskedelmi láncoknak. A vállalat beszámolója szerint 2022-ben nyereségük rekordmértékben, 196 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva, 178,7 millió fontra.

Az Aldi és a Tesco mellett más nagy áruiházláncok is új intézkedésekkel próbálják visszaszorítani a bolti lopások számát. Ahogy az Origo megírta, a Spar áruházaiban azzal próbálkoznak, hogy üres instant kávés üvegeket pakolnak ki a polcokra, míg a teli üvegeket csak a kasszánál, fizetés után lehet megkapni. A vásárló által a pénztárhoz vitt üres üveg pedig blokkolás után visszakerül a kínálati polcra.