Nagy Márton: Magyarország megmentheti az európai ipar egy jelentős részét

A világ leggazdagabb családja: Így költik a Rothschildok a milliárdjaikat, Rothshild, olaj és gáz, illusztráció
(FILES) In this file photo taken on January 12, 2022 a gas-fired power plant is pictured in Lingen, western Germany. - The German government on July 20, 2022 accused Russia of using the absence of a turbine as a pretext to limit gas deliveries via a key pipeline due to go back online this week. Russia's state-owned energy giant Gazprom has reduced flows to Germany via Nord Stream 1 by some 60 percent in recent weeks, blaming the absence of a Siemens gas turbine that was undergoing repairs in Canada. (Photo by Ina FASSBENDER / AFP)
Vágólapra másolva!
Magyarország megmentheti az európai ipar egy jelentős részét azzal, hogy a gazdasági béke színtereként, adottságait kihasználva az unióban tartja az európai vállalatokat, miközben új perspektívákat is kínál számukra - írta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Nemzetben. 
Vágólapra másolva!

írta legújabb cikkében Nagy Márton a Magyar Nemzetben. A gazdaságfejlesztési miniszter szerint az amerikai csipszankciók éppen azt érték el, hogy Kínának ne maradjon más választása, mint önállóan kifejleszteni eddigi legjobb, hét nanométeres technológiával készült 5G-s mikrocsipjét a legújabb Huawei telefonhoz. A müncheni autószalon az idei évben pedig arról szólt, hogy Kína bemutathatta elsöprő autóipari fölényét is.

A kínai gyártók eladásai Európában az idei első hét hónap alatt 55 százalékot nőttek, a nulláról az összes értékesítés immár 13 százalékát elérve, miután Kína két év alatt lekörözte autóexportban Amerikát, Dél-Koreát, és beérte Németországot.

A nemzetközi sajtó mára felveti, hogy valójában nem Kína, hanem a Nyugat leste el évszázadokon át a másik tudását – papír, selyem, porcelán, puskapor, iránytű –, és a szankcióinknak köszönhetően gyorsan vissza is térünk ide, a listára hamarosan felvehetjük az elektromos autó technológiáit is - írta a miniszter.

Mára a teljes leépülés állapotába került a német ipar Forrás: AFP/Ina Fassbender

Nagy Márton úgy látja, Németország már a háború előestéjén is megoldatlan strukturális problémákkal küzdött, de ezt a háború előtti globalizációs modell még el tudta rejteni. A megdrágított energiára való ideológiavezérelt átállás („nemnövekedés") eredményeként az ipari termelés és az építőipar zuhan, amelyekhez már a szolgáltatószektor is társult, a gazdasági aktivitás a járvány mélypontjánál látottakhoz esett vissza, a német gazdaság kilenc hónapja nem tud növekedni, az idei év pedig recesszióban telik majd. A beszerzésimenedzser-indexek (BMI) is tragikus fordulatról árulkodnak, a bejövő ipari megrendelések júliusban havi alapon 11,7 százalékot zuhantak, szemben a négy százalék körüli esésről szóló várakozásokkal.

A miniszer szerint nem lepődhetünk meg, hogy a német cégek ezért a lábukkal, a pénzükkel szavaznak, és külföldön keresik a beruházási lehetőségeiket. Amiből az is következik, hogy Amerika és Kína mellett Magyarország is nyerhet az áttelepülő vállalatok rohamából.

Egyre többször fogjuk látni, hogy Magyarország egyfajta biztos és biztonságos találkozási helyet biztosít, a Németországban bezáró autóipari beszállítók így hazánkban nyitnak újra, és alakítanak ki értékláncokat ázsiai vállalatokkal.

A teljes cikket itt olvashatják.