Már csak egy lépésre vagyunk az egy számjegyű inflációtól

tőzsde árfolyam grafikon
Az infláció valójában a pe´nz va´sa´rlo´e´rte´ke´nek rendszeres cso¨kkene´sét jelenti, tehát nem az árutermékek drágulását okozza.
Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint szeptemberben 12,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, míg havi alapon 0,4 százalékkal, ugyanakkor éves és havi bázison több élelmiszer ára csökkent. Ezzel hét év után ismét magasabb az alapkamat, mint az infláció Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Elérhető közelségbe került az egy számjegyű infláció: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedd reggel közölt adatai szerint szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 12,2 százalékkal emelkedtek éves bázison, augusztushoz képest pedig 0,4 százalékkal, ezen belül ráadásul

az élelmiszerek 0,2 százalékkal olcsóbbak lettek. Ezzel már a nyolcadik hónapja csökken az infláció a januári tetőzés óta.

Utoljára tavaly júniusban, az árrobbanás kezdetekor járt ilyen alacsony szinten a pénzromlás üteme, amely aztán a nyár folyamán az energiaválság begyűrűzésével párhuzamosan hónapról hónapra döntött meg több évtizedes rekordokat. A legnagyobb ugrást szeptemberben láttuk, amikor a rezsicsökkentés átalakítása önmagában 3,5 százalékponttal dobta meg a 20 százalékos határt éppen átlépő inflációt.

A mostani kedvező adat javarészt a bázishatásoknak tudható be, ennél azonban lényegesebb, hogy jó eséllyel

már novemberben 10 százalék alatt lesz a drágulás mértéke.

A dezinfláció is egyre erőteljesebb, amely leginkább az egyszeri hatásoktól megtisztított meginflációs mutatóban ölt testet, és ez havi bázison még csökkent is, bár az éves 13,1 százalékos volt - írja a Világgazdaság.

Már a nyolcadik hónapja csökken az infláció Magyarországon Fotó / 123RF

Csökkent a kenyér és a liszt ára

Augusztushoz képest az élelmiszerek ára átlagosan 0,2 százalékkal mérséklődött, ezen belül

  • a liszt 3,4,
  • az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 3,0,
  • a cukor és a száraztészta 2,6-2,6,
  • a tojás 2,0,
  • a margarin 1,8,
  • a tejtermékek 1,7,
  • a tej 1,5 százalékkal kevesebbe kerül.

További részleteket ide kattintva olvashat a témában.