Veszélyes, vakságot okozó szemcseppeket hívnak vissza

kötőhártya-gyulladás, szemcsepp
Vágólapra másolva!
A szövetségi szabályozó hatóságok (FDA) arra hívták fel a fogyasztók figyelmét, hogy több vény nélkül kapható szemcsepp fertőzésveszélyes, és akár vakságot is okozhatnak. 
Vágólapra másolva!

Az FDA 26 szemcseppkészítményre adott ki figyelmeztetést, amik szemfertőzést okozhatnak, valamint megvakíthatják a fogyasztót. A közlemény szerint eddig még nem érkezett bejelentés fertőzésről, azonban

arra kérik a fogyasztókat, hogy ne vásároljanak potenciálisan szennyezett termékeket, amennyiben már megtették ne használják, hanem dobják ki azokat.

Emellett a szabályzó hatóságok azt javasolják, hogy a gyártók hívják vissza az érintett termékeket.

Illusztráció Forrás: 123rf.com

A szövetségi nyomozók szerint a 26 szemcsepp veszélyes lehet, mivel az előállításuk helyszínén káros baktériumokat találtak, valamint a termékek gyártása egészségtelen körülményeket között zajlott.

Az FDA legújabb figyelmeztetése az Egyesült Államokban forgalmazott árucikkekre vonatkozik. Az év elején szemcseppek miatt tört ki járvány az Egyesült Államokban, melyek egy veszélyes, gyógyszerrezisztens baktériummal lehettek szennyezettek. A Pseudomonas aeruginosa kezelése a mai napig különösen nagy kihívást jelent, mivel egy tucat antibiotikummal szemben rezisztens. Tavasszal 16 államban azonosítottak 68 beteget, akik a baktériummal megfertőződtek, közülük nyolcan meghaltak, négynek pedig el kellett távolítani a szemgolyóját.

Forrás: CBS News