Maffiaszerű megfélemlítéssel vádolják a kedvelt webáruházat

Shein
FRANCE, PARIS, 2022-01-27. Illustration of the Shein website. Shein is a Chinese online fashion retailer. The fast-fashion company is known for its inexpensive, Chinese-made clothes. FRANCE, PARIS, 2022-01-27. Illustration du site internet de Shein. Shein est un detaillant chinois de mode en ligne. L entreprise de mode ephemere est connue pour ses vetements bon marche, fabriques en Chine. Photography by Riccardo Milani / Hans Lucas (Photo by Riccardo Milani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Vágólapra másolva!
A Temu fast fashion webáruház a rivális Sheint perli, mert állítólag "maffiaszerű megfélemlítési" taktikát alkalmaz, hogy megőrizze versenyelőnyét a piacon.
Vágólapra másolva!

A Temu a legújabb cég a fast fashion birodalmában, alig másfél éve létezik. A Massachusetts állambeli Bostonban található online piacteret - amelyet az írországi székhelyű kínai e-kereskedelmi vállalat, a PDD Holdings üzemeltet - 2022. júliusában hozták létre.

A kínai Nanjingban, 2008 októberében alapított Shein 2022-re a világ legnagyobb divatkereskedőjévé nőtte ki magát.

A fast fashion szó szerinti jelentése gyors divat vagy idénydivat, azaz a gyorsan és olcsón új ruhákat gyártó ruhaüzletek működési elve. Lényege, hogy olcsó alapanyagokkal és olcsó munkaerővel gyártják le és másolják le a híres és elismert divattervezők ruháit.

A Shein hivatalos honlapja Forrás: Hans Lucas via AFP/Riccardo Milani / Hans Lucas/Riccardo Milani

A Temu azt állítja, hogy a Shein tisztességtelen módszerekkel kihasználta erőfölényét az ultragyors divatiparban, ezzel pedig kizárta a Temut a beszállítókhoz való hozzáférésből. A Shein, amely állítólag két hete jelentette be a tőzsdei bevezetését az Egyesült Államokban, ezt kizárólagos kereskedelmi megállapodásokkal, a beszállítók maffiaszerű megfélemlítésével és versenyellenes árazási minimumkövetelményekkel teszi - derült ki a bírósági dokumentumokból.

A Shein szóvivője a FOX Businessnek azt nyilatkozta, hogy a vállalat vezetősége szerint a per minden alapot nélkülöz, ezért mindent latba vetnek, hogy megvédhessék magukat, és tisztázhassák magukat a vádak alól. A Temu vezetősége viszont úgy véli, hogy nem volt más választásuk, mint hogy bepereljék a Sheint, mert az fogva tartási ijesztgetési taktikát alkalmaz azokkal a beszállítókkal szemben, akik a Temunak is mernek eladni.

Ahogy azt az Origo megírta, a Shein alkalmazottai 18 órát dolgoznak naponta elképesztően kevés fizetésért, és kénytelenek az ebédszünetben hajat mosni.

Forrás: Fox Business