Újra rendeznek horrorviadalokat, rengeteg pénzt hoznak a véres összecsapások

Mexikó, bikaviadal, aréna, bullfighting TOPSHOTS Horizontal GENERAL VIEW ILLUSTRATION BULLFIGHT BULLRING AERIAL VIEW
Aerial view of the Monumental Plaza de Toros Mexico taken during a bullfight in Mexico City on January 28, 2024. Bullfighting resumed on Sunday in Mexico City after the Supreme Court revoked an earlier suspension. (Photo by Rodrigo Oropeza / AFP)
Vágólapra másolva!
Újra bikaviadalt rendeztek Mexikóvárosban, a világ legnagyobb bikaviadal-arénájában, a Plaza de Toros-ban. Az eseményre azután került sor, hogy Mexikó legfelsőbb bírósága ideiglenesen felfüggesztette egy alacsonyabb fokú bíróság 2022-es döntését, melyben állatvédelmi okokból elrendelték a bikaviadalok betiltását a városban.
Vágólapra másolva!

Rengeteg néző mellett rendeztek újra bikaviadalt Mexikóváros hatalmas arénájában vasárnap, miközben a létesítmény közelében néhány száz tüntető tiltakozott az esemény ellen. A demonstráción a felvonulók a bikaviadalok végleges betiltását követelték arra hivatkozva, hogy ezek a rendezvények sértik az állatok jóléthez való jogát, sőt, érvelésük szerint az emberek egészséges környezethez való jogát is csorbítják.

Tiltakozó a demonstráció miatt kirendelt rendőrök sorfala előtt Mexikóvárosban a vasárnapi bikaviadal helyszínén Forrás: AFP/Rodrigo Oropeza

A rendezvény előzménye, hogy Mexikó fővárosában 2022-ben betiltották a rendezvényeket. A bíróság akkor egy állatvédő szervezett kezdeményezésére hozott ilyen döntést, miközben az ország nagy részén továbbra is engedélyezett bikaviadalok megtartása. Mexikóvárosban azért kerülhetett sor a vasárnapi rendezvényre, mert a legfelsőbb bíróság decemberben ideiglenesen felfüggesztette a 2022-ben hozott bírói döntést. A felfüggesztés addig tart, míg az ügyet az elejétől kezdve újratárgyalják, és ítélet születik arról, hogy a bikaviadalok hatással vannak-e az állatok jólétére.

Bár a vasárnapi rendezvény előtt néhány nappal egy másik civil szervezet beadványt nyújtott be azért, hogy megakadályozzák az újabb bikaviadalok megtartását a fővárosban, ügyrendi okokból, a vasárnapi rendezvény előtt már nem született döntés kérésükről. Így a vasárnapi bikaviadal megtartásának nem volt jogi akadálya.

Az arénában a torreádorok hat bikát végeztek ki.

A fővárosban a másfél év kihagyás után újból megrendezett bikaviadal után várhatóan újra felerősödnek a végleges betiltása mellett, illetve ellene érvelő hangok. Az utóbbiak táborába a bikatartók, üzletemberek, és maguk a bikaviadal rajongói tartoznak. E csoportok tagjai azzal érvelnek, hogy amennyiben a bikaviadalokat országosan betiltanák Mexikóban, azzal nagyon komoly gazdasági kockázatokat vállalna magára az ország.

Az adatok szerint a bikaviadalokhoz évente mintegy 150 milliárd forintnak megfelelő gazdasági teljesítmény társul Mexikóban.

Az iparági szövetség pedig hangsúlyozza, hogy a rendezvények köré épülő iparág közvetlenül 80 ezer, közvetett módon 146 ezer munkahelyet tart fenn.

A zsúfolásig megtelt Plaza de Toros bikaviadal-arénáról készített felülnézeti légifelvétel a január 28-i rendezvény napján Forrás: AFP/Rodrigo Oropeza

A bikaviadalok kérdése természetesen nem csak a közép- és dél-amerikai országokban gerjeszt éles vitákat állatvédők és az iparág fenntartásában érdekeltek között. Az európai vonatkozásokról az Origo is készített összeállítást, ebben a cikkben pedig arról olvashat, hogy Spanyolországban több mint ezer bikaviadal-aréna helyzetét kellene rendezni azzal, hogy a viadalok egyre inkább háttérbe szorulnak.