Nagy változással indítja a Lidl az évet, ez minden vásárlójukat érinti

Lidl
A logo is pictured on a sign outside a Lidl supermarket store in London on September 26, 2016. - Aldi UK announced on Monday that it will invest Ł300 million ($389 million, 346 million euros) to revamp its stores over the next three years. Aldi and its German rival Lidl have boomed in Britain, grabbing market share from traditional supermarkets Asda, Morrison, Sainsbury's and Tesco, as customers tightened their belts to save cash. (Photo by Daniel Leal-Olivas / AFP)
Vágólapra másolva!
2024. január 1-jével elindul az új palackvisszaváltási rendszer. A Lidl pedig honlapján jelentette be, hogy ennek kapcsán milyen újdonságokra lehet számítani termékkínálatukban és az üzleteikben, lényegében az év első munkanapjától, január másodikától.
Vágólapra másolva!

Elindult a REpont visszaváltási rendszer, ennek keretében a 2024. január 1. után forgalomba hozott, 0,1 és 3 liter közötti űrtartalmú műanyag, üveg és fém italcsomagolások válthatók vissza. Ennek részleteit minden vásárlónak érdemes megismernie, és tudatosan választania azokat az italtermékeket a boltokban, amik palackját visszaváltás után a gyártók újra tudják tölteni.

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. palackok visszaváltására szolgáló automatáinak sajtóbemutatója a vállalat budapesti bemutatótermében 2023. november 28-án Forrás: MTI/Hegedüs Róbert

Így működik a visszaváltás

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. tájékoztatója szerint 2024. január elsejétől szinte minden fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermék, aminek a csomagolása műanyag, fém vagy üveg alapanyagú és 0,1 - 3 liter közötti az űrtartalma, az kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősül.

Ezek a palackok egy része többutas, azaz a benne lévő italtermék elfogyasztása után az értékesítési láncon visszafelé eljut a gyártóhoz, aki azt megfelelő előkészítés után újratölti. A palackok nagyobb része azonban egyszer használatos, ún. egyutas palack, mely a fogyasztást követően szemét lesz, ami megfelelő összegyűjtés és előkezelés után újrafeldolgozható anyagként későbbi palackok alapanyagává válik.

A visszaváltási rendszerben a vásárló a 2024. január 1. után forgalomba hozott kötelezően visszaváltási díjas termék után 50 Ft visszaváltási díjat fizet a vásárláskor, amit azonban visszakap.

Ennek az a feltétele, hogy az üres palackokat visszaváltásra alkalmas állapotban egy gépi vagy kézi visszaváltási pontra visszaviszi. A palack akkor marad visszaváltásra alkalmas állapotban, ha azt nem nyomják össze, és a vonalkódja beolvsaható marad.

A visszatérítés 3 módja

A visszaváltási díjat jelenleg három módon téríthetik vissza a kereskedők:

Vásárlási utalvány:
a visszatérítendő összegről a visszaváltó automata által kiadott utalvány a kereskedőnél készpénzre váltható vagy beszámításra kerül a vásárlás összegébe.

Utalás (ez jelenleg még fejlesztés alatt áll, hamarosan élesedik a lehetőség):
a kötelező visszaváltási rendszer applikáció segítségével a felhasználói fiókban megadott bakszámlaszámra történő azonnali utalással.

Jótékony cél:
lehetőség lesz jótékony célra felajánlani az összeget a visszaváltó automata kommunikációs paneljén megjelenő módon.

A visszaváltó automaták működéséről Szenkirályi Alexandra kormányszóvivő a TikTok-on korábban közzétett egy videós bejegyzést:

@alexandra.szentkiralyi Tudni akarjátok, hogy működnek majd az új visszaváltó automaták? Megmutatom! #REpont#visszavaltas#ujrahasznositas#üveg#műanyag#aluminum#szentkiralyialexandra#nekedbe♬ Little Things - Tiqta

Kétféle termék a Lidl polcain

Hogyan vezeti be a Lidl a REpont rendszert? A Lidl áruházlánc tájékoztatása szerint a vásárlók találkozhatnak üzleteikben az automatákkal. Lényeges az is, hogy a korábban forgalomba hozott, még nem visszaváltható palackkal készült termékek továbbra is forgalmazhatók, ezekre továbbra sem kell megfizetni a visszaváltási díjat. Így viszont a visszaváltásuk sem lehetséges, ebből adódóan pedig visszatérítést sem lehet kapni értük.

Új logó jelzi a Lidlben a vásárlóknak, ha az adott termék palackja visszaváltható Forrás: Lidl akciós termékek katalógusa

A Lidl közlése szerint a visszaváltható termékeken a fenti képen látható, új logó jelzi a vásárlóknak, hogy az adott italtermék palackja a REpont rendszerbe tartozik, azaz visszaváltható:

A polcokon tehát egyaránt lehet majd logózott visszaváltási díjas, és logó nélküli italtermékekkel találkozni ugyanabban az italtermék fajtában.

Ugyanakkor – mint ahogy arra az áruházlánc felhívja a figyelmet – a jelölés nélküli palackokat továbbra is szelektíven kell otthon gyűjteni, mert ezeket az automaták nem tudják visszavenni.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Nem csak a visszaváltó rendszer jelenti az újdonságot januárban a hulladékgazdálkodásban. Ahogy az Origo arról beszámolt, a MOHU januártól fokozatosan vezeti be azt a rendszert, amelyben elindul a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék házhoz menő gyűjtése.