Ha ebbe belehallgat, biztosan egész nap nem tudja majd kiverni a fejéből - dicsőítő éneket kapott az észak-koreai diktátor - videó

Vágólapra másolva!
Az első számú észak-koreai vezetőt dicsérő új dalt mutattak be a latorállam állami tévécsatornáján. A propagandaszerzemény szövege szerint Kim Dzsongun "szerető apa" és "nagyszerű vezető."
Vágólapra másolva!

Az állami televízióban is bemutatott videoklipben az észak-koreai vezető több különböző környezetben tűnik fel. Látható gyerekektől körülvéve és katonák társaságában is, miközben a társadalom különböző csoportjainak képviselői éneklik boldogan a személyét dicsérő szöveget. A klip dalszövege szerint arra buzdít, hogy Kim Dzsongunt a "nagy vezetőként" és "szerető apaként" kell megénekelni.

A tévében látható felvételek azt sugallják, hogy a dalt élőben is előadták, zenekari kísérettel, az előadást a diktátor is megtekintette. Az előadás része volt annak az ünnepélyes ceremóniának, amelyet 10 ezer új lakás építése alkalmából rendeztek.

A Reuters megjegyzi, hogy a dal bemutatásának alighanem köze van ahhoz a hangsúlyváltáshoz, amelyet az állami médiában látni.

kim dzsongun, kimdzsongun, észak-korea
Kim Dzsongun ünneplő gyerekek társaságában egy korábbi felvételen
Fotó: AFP / KCNA VIA KNS / AFP

Április 15-e ugyanis az Észak-Korea alapítójaként megkérdőjelezhetetlen tisztelettel övezett egykori Kim Ir Szen születésnapja, mely nemzeti ünnep az országban. Ám az állami csatornán sugárzott tartalmakban a napot egyre inkább "áprilisi ünnepnapként" hivatkozták az utóbbi időben. Erre a dél-koreai országegyesítési minisztérium hívta fel a figyelmet.

Ennek a váltásnak az lehetett az oka, hogy előkészítsék Kim Dzsongun helyzetének megerősítését.

Egyes feltételezések alapján az ország vezetője veszített népszerűségéből és elfogadottságából a lakosság körében. Ám az állami médiában észlelhető hangsúlyváltás és Kim Dzsongun személyének előtérbe állítása eszköze lehet annak, hogy a diktátor megerősítse pozícióját.

Az észak-koreai diktátort magasztaló propagandaklip: