Mutatjuk az igazi különlegességet, a gyönyörű vörös bazsarózsából készült gyémántot - képek

gyémánt
gyémánt
Vágólapra másolva!
Kínai tudósok hozták létre a világon elsőként azt a 3 karátos gyémántot, ami kizárólag vörös bazsarózsából származó szénelemekből származik.
Vágólapra másolva!

A kínai Henan tartományban, Luoyangban 2024. április 18-án, csütörtökön mutatták be a világ első, bazsarózsából származó szénelemekből készült gyémántját. A fantasztikus találmányt a mesterséges gyémántokra szakosodott Luoyang Time Promise vállalat a Luoyang Nemzeti Bazsarózsakertnek adományozta. A sikerhez nagymértékben hozzájárult, hogy a múlt hónap végén a város bazsarózsakertje beleegyezett abba, hogy a gyémántgyártó vállalat rendelkezésére bocsátja az egyedi gyémánt elkészítéséhez szükséges bazsarózsákat, köztük egy közel 50 éves pünkösdi rózsát.

Pünkösdi rózsa
A bazsarózsák családjába tartozó pünkösdi rózsa
Fotó: Shutterstock

"A gyémánt értéke 300.000 jüan (azaz mintegy 15,5 millió forint), bazsarózsából termesztjük a biogén szénkivonási technológiánkkal, magas hőmérsékletnek és nyomásnak tesszük ki, majd termesztjük" - nyilatkozta Wang Jing, a Luoyang Time Promise vezérigazgatója.

Bár a pünkösdi rózsából származó szénelemek gyémánttá alakításának technológiája meglehetősen bonyolult, a kínai vállalat elárulta, hogy a különböző forrásokból (haj, csontok, sőt, virágok) származó szénelemeket egy speciálisan erre a célra tervezett berendezéssel vonják ki, amely felbontja a kivont szénatomok közötti kémiai kötéseket. Ezután ezeket az elemeket ismét gyémántszerkezetté kombinálják, és így jön létre a tényleges gyémánt.

Ahogy azt az Origo megírta, egy 15 hónapos kislány egy gyémántgyűrűt nyelt le, 11 órát keresztül hányt, majd a sürgősségire került, ahol műteni kellett. A lány a beszámolók szerint hamar felépült, és két nap múlva hazaengedték a kórházból. Veszélyes lehet lenyelni idegen tárgyakat, a kis, sima tárgyak komplikációk nélkül is áthaladhatnak az emésztőrendszeren, de a nagyobbak eltávolítását a lehető leghamarabb el kell távolítani. Egy kétéves kisgyermek 14 hónappal azután halt meg Londonban, hogy lenyelt egy műanyag játékdarabot, pontosabban szemet. Egy motherwelli kisbaba 2022-ben valahogy az egyik játékából vett ki egy elemet, majd lenyelte. A kórházban mindent megtettek, hogy megmentsék, ám végül kiderült, túl súlyosak a belső sérülései.

24 kilométeres falat építettek a világ egyetlen tanzanit lelőhelye köré, hogy megóvják a területet a csempészektől, akiknek a ritka, csak egy helyen fellelhető értékes ásványra fáj a foguk. A 2018-ban átadott fal a Kilimandzsáró lábánál található tanzanitbányát védi.