Vágólapra másolva!
Történelmi pillanatnak lehettek tanúi a Rutland lakói: leleplezték a II. Erzsébet királynő első emlékszobrát, méghozzá a 98.születésnapja alkalmából. A talapzaton corgijait is szoborba öntötték.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia egyik legkisebb megyevárosában, Rutlandban leplezték le a néhai II. Erzsébet királynő bő két méteres első emlékszobrát. A történelmi eseményre rengetegen mentek el, köztük az egykori királynő imádott kutyafajtájának, a corgi-nak gazdái is. A szoborral a fenség 98. születésnapja előtt tisztelegtek.

II. Erzsébet brit királynő, IIErzsébetbritkirálynő, Erzsébetszobor, szobor, corgi, Oakham, Rutland, OakhamRutland
II. Erzsébet királnyő emlékszobra Rutland-ban
Fotó: Daily Mail/Paul Tonge

Az emlékmű egy fiatalos Erzsébet királynőt ábrázol - aki mindössze 163 centiméter magasra volt, hullámzó királyi palástban, három hűséges corgi kutyájával a talapzaton.

A szobor a 70 éves uralkodásának és a pembroke welsh fajta iránti tartós szeretetének állít emléket. Hywel Pratley szobrászművész úgy véli, hogy az emlékmű nemcsak a királyi rajongók körében lesz népszerű, hanem a közösségi média felhasználóit is vonzza majd, akik minden bizonnyal szelfit akarnak majd készíteni előtte. 

II. Erzsébet királynő
II. Erzsébet egykori brit királynő kedvenceivel
Fotó: NORTHFOTO/PA Wire/Press Association Images/Annie Leibovitz

A trónon töltött évtizedei alatt a néhai királynő a becslések szerint mintegy 30 corgit és dorgit (tacskó és corgi keverékeket) tartott, és minden valószínűség szerint ő a volt világ leghíresebb pembroke welsh corgi kutyatulajdonos. Kedvenceit szinte mindehova magával vitte, és előszerettel fotózkodott velük. A hűséges háziállatok elkísérték őt a királyi körútjaira, ahol királyi segédek gondoskodtak minden szükségletükről.

image

II. Erzsébet halálával két walesi corgit, egy cocker spánielt és egy dorgit (a tacskó és a walesi corgi keresztesésével kitenyésztett keverék faj) hagyott hátra. Az idősebb corgit Candynek hívják, a cocker spániel neve pedig Lissy. A két kölyök Muick és Sandy. Két ebet András herceg és felesége, Sarah Fergusson fogadott örökbe. 

image

A királynő szeretete a corgik iránt egészen gyermekkoráig nyúlik vissza, amikor apja, VI. György király két lányának vett egy egy pembrokeshire-i welsh corgit. 1944-ben, a királynő 18. születésnapján érkezett hozzá a később Susan névre keresztelt Corgi, akivel azonnal elválaszthatatlanok lettek. Erzsébet királynő annyira szerette Susant, hogy 1947-ben még a nászútjára is magával vitte. Susan hamarosan saját corgi-dinasztiát alapított, Sugar-t Károly kapta meg, Honey-t pedig az anyakirályné. Susan 1959-ben bekövetkezett halála után a királynő személyesen terveztetett sírköveket a Sandringham-házban kedvencei számára.