Megrázó felvételek érkeztek arról, ahogy a halálos hídkatasztrófa után megkezdődik a helyreállítás - videó

Vágólapra másolva!
Leemelték az első hét konténert a Dali nevű teherhajóról, mely március 25-én éjjel összedöntötte a Baltimore kikötője előtti híd egyik szakaszát. A balesetben hatan haltak meg. A szakemberek szerint hetekig is eltarthat, mire eljutnak odáig, hogy elvontathassák a hajót.
Vágólapra másolva!

Hatan haltak meg, miután  a M/V Dali nevű konténerszállító hajó nemrég a Francis Scott Key hídnak ütközött Baltimore kikötőjében az Egyesült Államokban. A történtek súlyos és dollármilliárdokba kerülő katasztrófát jelent, aminek következtében a híd egy része összeomlott. A baleset pontos okait még vizsgálják, de az FBI kizárta, hogy terrortámadás állna a háttérben. Az azonban bizonyos, hogy hosszú időre, hónapokra van szükség a baleset után ahhoz, hogy a kikötő szokott forgalmi rendje visszaálljon. 

Ebben jelent fontos lépést, hogy hétfőn daruval sikerült leemelni az első konténert a híd roncsai alá szorult hajóról, és azóta már további hat konténert tettek partra arról.

A műveletről készült videó cikkünk végén megtekinthető.

KEY, Francis Scott
Az amerikai Országos Közlekedésbiztonsági Hivatal (NTSB) videójáról készített képen a baltimore-i Francis Scott Key híd acélszerkezetének roncsai alá szorulva vesztegel a Dali konténerszállító hajó 2024. március 27-én
Fotó: MTI/AP/NTSB

A konténerek eltávolítása elengedhetlen feltétel ahhoz, hogy esély legyen teljesen megnyitni a vízi útvonalat a kikötő irányába. A mentési munkálatokat irányító központ szóvivője azt mondta, hogy 10-12 konténer leemelése után már kialakíthatnak a fedélzeten egy olyan körletet, amelyben a mentésben részt vevők elkezdhetik a törmelék eltávolítását a hajóról is.

Kb. 140 konténer eltávolítása után a Dalit már meg tudják mozdítani a vontatóhajók, így kiemelhető jelenlegi pozíciójából, most ugyanis akadályozza a katasztrófa következményeinek felszámolását.

A konténerek leemelését akkor tudják végezni, ha az időjárási körülmények ehhez kedvezőek.

A szakemberek szerint hetek kellenek a munkafázis befejezéséhez. Ezzel párhuzamosan azonban még le kell a Daliról emelni azt a 156 tonnás hídelemet, mely a balesetben a hajóra zuhant.

A hajót a tervek szerint a CSX terminálba vontatják majd. Ha ezzel végeznek a szakemberek, úgy jelentősen felgyorsulhat a további roncsdarabok kiemelése a vízből, és a vízi út teljes felszabadítása a kikötő irányába.

Videón az első konténer leemelése: