Uniós segítséggel menekül meg a román állami légitársaság

TAROM a legnagyobb román légitársaság, Taromlégitársaság, Románia
Tarom a legnagyobb román légitársaság
Fotó: NurPhoto via Getty Images/Nicolas Economou
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság 95,3 millió eurós állami támogatást hagyott jóvá a román állami légitársaság számára - közölte hétfőn Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter.
Vágólapra másolva!

Ebből az összegből 49,53 millió eurót már 2020-ban megkapott a Tarom. A fennmaradó 45,77 millió eurót a közeljövőben fogja folyósítani a bukaresti kormány a légitársaságnak.
A román kormány 2021 májusában tájékoztatta az Európai Bizottságot, hogy állami támogatást szándékozik nyújtani a vállalat átszervezéséhez. Az Európai Bizottság 2021 júliusában indított vizsgálatot annak megállapítására, hogy a Taromnak nyújtott állami támogatás összhangban van-e az uniós szabályozással.
"A Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a Románia által alkalmazott intézkedések tiszteletben tartják az EU-nak az állami támogatásokra vonatkozó normáit" - idézi az economedia.ro az Európai Bizottság közleményét.

A pénzt a Tarom a légiflottája megújítására, üzletpolitikájának és célállomásainak optimalizálására, a gépek karbantartásának a hatékonyabbá tételére, a vállalat digitalizálására és az idei likviditási hiány kiegyenlítésére fogja használni 

- közölte Sorin Grindeanu.
A Tarom 2007 óta folyamatosan veszteséges, 2022 végén az adósságállománya 1,41 milliárd lej volt. Tavaly a romániai légiforgalom utasszáma 6 százalékkal, 24,5 millióra nőtt, miközben az állami légitársaságé 2,32 millióról 2,3 millióra csökkent. A Tarom 2023-ban a harmadik legnagyobb légiforgalmi vállalat volt Romániában a Wizzair (13 millió utas) és a Ryanair (3,1 millió utas) mögött.

Magyarország nemzeti légitársasága, a Malév közel hatvanéves működést követően kénytelen volt felfüggeszteni repülési tevékenységét, miután az Európai Bizottság döntése értelmében összesen százmilliárd forintot kellett volna visszafizetnie az államnak. 

Noha a magyar nemzeti légitársaság 12 éve csődbe ment, a mai napig is megfordulnak Magyarország felett az egykori Malév-gépek.

Legutóbb április 4-én, a cseh Smartwings flottájának tagjaként tért haza egy Boeing.

Ahogy az Origo nemrégiben megírta, a mai napig szolgálatban vannak a korábban a Malév által üzemeltetett Boeing repülők, amelyek közül több megfordul a magyar légtérben. A 2003 tavaszától forgalomba állított, a gyártótól újonnan érkezett, 18 darab Next Generation változatból  14 egyébként már a csőd estéjén elhagyta Ferihegyet, és az írországi Shannonba repült.

Nemrég az Origo részletesen összeszedte, hogy melyik Malév-gép hová került, illetve azokat most hol, melyik légitársaság használja. A cikkünket itt találja.