Már Bangkokot veszélyezteti a thaiföldi árvíz

Vágólapra másolva!
Évtizedek óta nem volt ekkora árvíz Thaiföldön: a katasztrófának eddig 270 halálos áldozata van, a hatóságok már Bangkok védelméért küzdenek. Kambodzsában eközben több mint 200, Vietnámban pedig 20 halottja volt eddig a csapadékos időjárásnak.
Vágólapra másolva!

Thaiföldön évtizedek óta nem volt ekkora árvíz: az elmúlt két hónapban összesen 267 ember veszítette életét, és több millió embert sújtott a természeti katasztrófa - közölték a hatóságok, amelyek több ezer katonát vetettek be az árvíz elleni védekezésben.

Jinglak Sinavatra miniszterelnök pénteken még "súlyos válsághelyzetre" figyelmeztetett, hétfőn azonban újságírók előtt úgy fogalmazott: "Nem szükséges katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítani az érintett területeket, mert még kezelni tudjuk a helyzetet".

Kambodzsában 207-en, köztük 83 gyermek halt meg két hónap alatt, az árvíz 350 ezer hektár rizsföldet árasztott el, ez pedig 270 ezer családot érintett - mondta Keo Vi, az országos katasztrófavédelmi hatóság szóvivője.

Vietnámban rekordszintű árvíz sújtotta az ország legfontosabb rizstermelő vidékét, a Mekong folyó deltáját. Itt hétfőn huszonnégyre emelkedett a halottak száma, közülük huszonegy gyermek vízbefulladt - mondta a nemzeti árvízfelügyeleti bizottság. Vietnámban 60 ezer lakóházat és 6900 hektárnyi rizsföldet árasztott el a víz, a becsült kár 44 millió dollár - közölte a szervezet.