Újabb tájfun fenyegeti Kínát

Vágólapra másolva!
A délkelet-ázsiai térség felett továbbra sem nyugszik a légkör. Bár a Nari tájfun a Koreai-félsziget felett legyengült, a Wilpha rendkívül hasonló útvonalon Japánt érintve a következő napokban Kína partjait veszélyezteti, majd az előrejelzések szerint szintén a Koreai-félszigeten esik szét.
Vágólapra másolva!

A trópusi ciklontevékenység maximuma az északi féltekén szeptemberre tehető, bár Délkelet-Ázsiában tavaly még decemberben is előfordult legnagyobb, 5-ös erősségű tájfun.

Az elmúlt héten két viharobjektum fejlődött tájfunná Japántól délkeletre. A korábban keletkezett Nari hétfőn a Koreai-félsziget felett elveszítette erejét, de felhőzetéből továbbra is bőséges esők hullnak a térségben.

Szinte lemásolta a Nari útvonalát a Wilpha tájfun, amely jelenleg Japán legdélebbi szigeteit érinti. A Wilpha az előrejelzések szerint kedden Tajvan északi csücskét megközelítve tovább halad Kína irányába. A Wilphában jelenleg a legerősebb szelek elérik a 170 km/órát, sőt a széllökések meghaladják a 200 km/órát. A szél mellett igen intenzív esőzés jellemzi a tájfunt. A meglehetősen sűrűn lakott kínai partokat szerdán-csütörtökön Sanghaj közelében éri el a Wilpha. Az előrejelzések szerint ezt követően északkeleti irányban halad tovább a part mentén, és erejéből fokozatosan veszítve eléri a Koreai-félszigetet, majd ott - további jelentős csapadékot adva - szétesik.