Zápor-zivatarosra fordul az idő

Vágólapra másolva!
Több fokkal melegebb van az ilyenkor szokásosnál. Szerdán délnyugat felől beborul, több helyen esni fog. Légköri front nincs, de a meleg miatt a melegfrontokkal járó tüneteket tapasztalhatnak az időjárás-érzékenyek.
Vágólapra másolva!

Eleinte változóan, a Dunántúlon néhol erősen felhős lesz az ég, majd lassan csökken a felhőzet. A Dél-Dunántúlon néhány helyen zápor, egy-egy gyenge zivatar. Marad a meleg idő: a napi középhőmérséklet az Alföldön helyenként továbbra is 25 Celsius-fok közelében valószínű. Kora délutánra 26, 32 fokig melegszik a levegő, késő este 20, 26 fok lesz.

Éjszaka kevesebb lesz a felhő, csapadék nem valószínű. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően 13, 19 fok között alakul. Szerdán eleinte sütni fog a nap, majd a déli óráktól délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet. Ugyanakkor a Tiszántúlon végig a napsütésé lesz a főszerep; kora délután 26, 32 fok között alakul a hőmérséklet.

Délután, kora este a Dél-Dunántúlon, illetve az Északi-középhegységben szórványosan már előfordulhat zápor, zivatar. Egy-egy zivatargócból 20-30 mm csapadék is hullhat, ám erre kicsi az esély. Általában mérsékelt marad a légmozgás, de olykor megélénkül északnyugaton az északi, északkeleten pedig az északkeleti szél. Zivatarok környezetében is megerősödik a szél.

Továbbra is meleg, többnyire alacsony nedvességtartalmú levegő áramlik a Kárpát-medence fölé, ezért folytatódik egyelőre a nyárias időjárás. Légköri front nincs, de az átlagosnál lényegesen melegebb időben a melegfrontokkal járó tüneteket tapasztalhatnak az időjárás-érzékenyek.

Kellemes utószezon

Nyári idő várja az utószezonban utazókat Délnyugat- és Délkelet-Európában tovább tart a nyári idő. Spanyolországban a hőmérséklet csúcsértéke több helyen megközelíti a 30 fokot, a Balkán-félszigeten pedig még 32, 34 fokot mérnek. Olaszországban több a felhő, ott helyenként csak 25 fokig melegszik fel a levegő egy ciklon miatt, amely a Földközi-tenger középső medencéjében örvénylik.

Jóval hűvösebb van Európa északi és nyugati területein; többnyire 19 és 24, az északi, északkeleti vidékeken helyenként 11 és 15 fok között változik a délutáni hőmérséklet. Északon gyakran megnövekszik a felhőzet is, és eső, zápor alakul ki.