Vágólapra másolva!
Több jeget sodor ki a tengerre az északi szél, ami aztán jótékonyan szigeteli a tenger vizét. Most, az antarktiszi tél folyamán akkora területet borít jég, mint két Európa.
Vágólapra másolva!

A változó széljárás miatt nagyobb területen borítja jég a tengert az Antarktisz körül, mint korábban. Ez az eredménye annak az utóbbi húsz év változásairól szóló kutatásnak, amelyet eheti számában közölt a Nature Geoscience szakfolyóirat. A Déli-sarkvidéken a klímaváltozás is közrejátszott abban, hogy nőtt a jégmezők kiterjedése a brit környezetkutatási tanács (NERC) Antarktisz-kutató csoportja (BAS) és a NASA Jet Propulsion Laboratóriumának (JPL) közös vizsgálata szerint.

A JPL munkatársai több mint ötmillió, a jégmozgást jellemző adatot összesítettek, amelyeket három, az amerikai védelmi minisztérium működtette meteorológiai műhold szolgáltatott tizenkilenc év alatt.

"Eddig csupán a széljárást leíró számítógépes modellek alapján tudtunk feltevéseket felállítani a jég mozgásáról. A műholdas mérések azt mutatják, mennyire összetett módon hat az Antarktiszra a klímaváltozás. Egyes régiókban sokkal több a jég, mint korábban, másutt viszont sokkal kevesebb. A kettő szinte kiegyenlíti egymást" - mondta a tanulmány vezető szerzője, dr. Paul Holland, a BAS munkatársa.

A regionális különbségeket a széljárás változása idézte elő, a jég sodródásának és a levegő hőmérsékletének befolyásolása révén. A változó jégmozgás az Antarktiszt körülvevő óceán vizét is érinti: ahogy egyre több tengerjég képződik, úgy válik sósabbá és hidegebbé a víz. "1992 óta kétszer annyi jeget távolít el a partoktól az erős északi szél, de van olyan terület is, ahol jelentősen lelassult az ilyen irányú jégmozgás" - mondta Holland.

Az utóbbi évtizedekben összességében az Északi-sarkvidéken drámai sebességgel olvadt a jég, viszont az Antarktiszon kismértékben növekedett a kiterjedése. Holland és munkatársai szerint ezt a változó széljárás okozta. Az is fontos tényező, hogy az Jeges-tengert szárazföldek veszik körül, ott tehát hasonló változást nem okozhat a szél.

Az Északi- és a Déli-sarkvidéken egyaránt nyár végére csökken a minimumra a jégtakaró kiterjedése. Most, az antarktiszi tél alatt nagyjából két Európának megfelelő területre terjed ki a jég. Vastagsága az egy méter alattitól a több méter vastagságúig tart, és szigeteli a meleg tengervizet a -15, -32 fok között változó hőmérsékletű levegőtől.