Száraz az Alföld az esők ellenére

Vágólapra másolva!
Aszályosan telt 2012 nagy része. Az utóbbi hetekben fordult változékonyabbra az időjárás, de továbbra is nagyon száraz a talaj az Alföldön. Szlovéniában és Horvátországban viszont a túl sok eső okozott gondot.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt egy hét alatt a főváros környékén csupán 8-10, Magyarország nagy részén 15-30 milliméter, ugyanakkor a nyugati megyékben nem egy helyen 40-50 mm közötti csapadékmennyiséget regisztráltak.

Összehasonlításul: a sokéves adatsorok alapján az októberi országos havi átlag 47 mm, a novemberi pedig 53 mm. Az ebben az évben lehullott összcsapadék egyébként (január elseje és november 6-a között) Sopron környékén 690 mm, Szentgotthárd térségében 630 mm volt.

Az északkeleti határhoz közel, illetve délnyugaton helyenként még lehullott 500-560 mm, az ország nagy részén azonban 320-450 mm volt a jellemző, tehát inkább csak a 70-80 százaléka esett le az erre az időszakra vonatkozó átlagnak. Ezzel szemben Sopronban az említett érték már meg is haladta 23 százalékkal az átlagosat.

A talaj felső 50 centiméteres rétege mindössze 45-60 százalékig telített vízzel az Alföld nagy részén, valamint a főváros környékén. Csupán északkeleten és a nyugati, délnyugati vidékeken éri el a talajnedvesség a 80-100 százalékot.

Hullámzó front miatt volt áradás a Dráván

A folyók vize viszont már többfelé problémát is okoz a térségben. Különösen a Duna vízgyűjtő területén hullott igen sok csapadék: mennyisége az osztrák-szlovén határnál helyenként a 200 mm-t is meghaladta rövid idő leforgása alatt.

Ennek oka a következő volt. November 4-én még Franciaország felett húzódott annak a ciklonnak a hidegfrontja, ami a Brit-szigetek felett örvénylett. Ahogy a front közeledett, Észak-Olaszország felett hullám képződött rajta, amely lelassította.

Ennek a frontrendszernek a felhőzetéből zúdult le a Dráván és a Száván áradásokat okozó, özönvízszerű csapadék Szlovéniában vasárnapról hétfőre virradó éjszaka, illetve még hétfőn napközben is. A következő napokra a számítógépes modellek a szárazföld belseje felett nem jeleznek markáns légköri frontot, így jelentős csapadékot sem. Ennek köszönhetően tovább apadnak a folyók Horvátországban.