Hajlamosak vagyunk túlvállalni a hiteleket

Vágólapra másolva!
A magyar ingatlanpiac legtöbb problémája szóba került azon a konferencián, amelyet a hét végi Lakásvásár kiállítás előtt tartottak. Az ingatlanszakma prominensei felhívták a figyelmet az elkövetkező időszak kockázataira, de jelezték, nem tartanak huzamos visszaeséstől.
Vágólapra másolva!

Péntek délután a SYMA-csarnokban megnyílt a 9. budapesti Lakásvásár, amelyen 158 kiállító több mint 50 ezer új és használt lakást kínál az érdeklődőknek. A szervező Ingatlan és Befektetés szaklap tető alá hozott egy konferenciát is, ismert szakértők előadásaival.

Illy Péter, az AL Holding vezérigazgatója elmondta, értékelésük szerint az egyensúlyi helyzet fel közelít a magyarországi ingatlanpiac, az utóbbi egy év 20 százalékos kínálatcsökkenésével párhuzamosan ugyanis kismertékű keresletnövekedés volt tapasztalható.

Egyfelől ennek a folyamatnak köszönhető a már elkészült, de szabad lakások számának mérséklődése, másrészt pedig annak, hogy a vásárlók egyre növekvő része csak olyan lakást vesz meg, amely már áll. Arányuk jelenleg 30 százalékosra tehető.

Az AL Holding elemzői leginkább a főváros XI. és IX. kerülettől várnak látványos fejlődést az előttünk álló években, miközben elképzelhető, hogy az úgyvenezett "harmadik gyűrűt" alkotó külső kerületek elveszítik az árelőnyüket. Hasonló, meglepő jelenség, hogy a XIII. kerület és Zugló négyzetméterárai között manapság már nincs különbség.

Az árszintek összességében stagnálnak, a beruházási költségek viszont emelkednek - hangsúlyozta Illy Péter, hozzátéve, hogy a fejlesztők 70 százaléka egyszerre egy projektet visz, ami a pillanatnyi piaci helyzetben meglehetősen nagy kockázatot jelent.

A fix törlesztőrészletet kínáló hitelkonstrukciókkal belátható időn belül vélhetően az összes bank megjelenik a piacon - jelezte előadásában Pankucsi János, az Erste Bank jelzálog-finanszírozási osztályának vezetője. Hozzátette, ugyancsak várható a már most is sikertörténetnek számító lakás-takarékpénztárak megerősödése.

A spanyol Fadesa ingatlanfejlesztő magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatója, José María Olmos kijelentette, Magyarországon drágán épülnek a lakások, aminek egyik oka az alacsony éves lakásszám. Összehasonlításul megemlítette, hogy míg nálunk 44 ezer épül évente, addig a 40 millió lakosú Spanyolországban körülbelül 800 ezer. A Fadesa Hungaria évi 2000-rel kíván hozzájárulni az ágazat fellendítéséhez.

A résztvevők általában nem értettek ezzel egyet, mondván, a kivitelezés költségét csak a minőség rovására lehetne leszorítani - márpedig azzal időnként így is problémák vannak. Az általános igényszint változása hamarosan kikényszeríti az innovációt - vélte Gerő András, az Otthon Centrum vezérigazgató-helyettese.

A felmérések szerint az emberek egyre elégedetlenebbek az otthonukkal, ezért lehetne tendencia a felújítás, de a lakások 15-20 százaléka nem alkalmas erre. Tulajdonosaik így előbb-utóbb megjelennek vásárlóként a piacon - hívta fel a figyelmet Harmati László, az FHB vezérigazgatója, megjegyezve, hogy sajnos nincs jól működő használtlakás-piacunk.

Harmati László fontos adatként említette, hogy míg Nyugat-Európában leggyakrabban munkanélküliség vagy betegség miatt dőlnek be a hitelek, addig Magyarországon egyszerűen azért, mert a családok túlvállalják magukat: olyan hitelt vesznek fel, amelynek törlesztőrészleteit aztán nem képesek fizetni. Harmati szerint ezt a tendenciát erősíti az önerő nélküli hitelek terjedése.