Kiugróan sok ingatlant adott el az állam tavaly

Vágólapra másolva!
Az előző évhez képest 2006-ban megháromszorozódott a Kincstári Vagyoni Igazgatóság által értékesített állami ingatlanok összértéke. A KVI vezetője szerint a következő három évben az egymilliárd eurót is elérheti az összeg.
Vágólapra másolva!

Mintegy 35 milliárd forintnyi állami ingatlan értékesítésére köttetett szerződés 2006-ban - mondta Zelles Sándor, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) vezérigazgatója az MTI-nek. Hozzátette: ebből 15 milliárd forint már befolyt, 20 milliárd forintra pedig már szerződés született, vagy folyamatban van a szerződés előkészítése.

Ezt a 2005 áprilisában kinevezett vezérigazgató jelentős sikernek nevezte, mert mint mondta: 2000-2004-ig összesen tízmilliárd forintnyi ingatlant értékesített a KVI, 2005-ben már 30 milliárd forint folyt be ebből a tevékenységből, a Budapest Airport értékesítése nélkül.

A 2006-os értékesítések közül két projektet emelt ki Zelles Sándor. Ismertetése szerint a Magyar Televízió (MTV) székházának felépítésével és üzemeltetésével megbízott cég, a Millennium Média Kft. eladásából 7,4 milliárd forintra született szerződés.

A balatonvilágosi üdülőkomplexum, a Club Aliga értékesítésére kiírt pályázaton pedig ártárgyalás után 5,5 milliárd forintos ajánlattal nyert a PRO-MOT Kft. tavaly decemberben. Mindkét projekt a szerződéskötés fázisában van, az ellenértékek csak idén folynak be a kincstárba - jegyezte meg.

A tavalyi 35 milliárd forintos értékesítés azért is jelentős előrelépés, mert nem személyi állomány növekedésével, hanem a tartalékok feltárásával sikerült elérni - emelte ki a vezérigazgató, hozzátéve, hogy ez megbízásának egyik feladata volt.

Elmondta: sokat haladtak abban, hogy feltárják a vagyongazdálkodás még hatékonyabb formájával kecsegtető tartalékokat a kincstári vagyonban. Példaként említette, hogy az üres, ki nem használt ingatlanokat értékesítésre készítik elő, az ingatlanrendezési feladatokkal, telekmegosztással vagy más rendezési tervekkel kapcsolatos eljárásokkal pedig növelik az ingatlanok értékét.

Középtávon, hároméves időtávon belül akár egymilliárd eurónyi ingatlannal kapcsolatos bevétel is elképzelhető - jelezte Zelles Sándor. Hozzátette: ebben jelentős részt képvisel a kormányzati negyed által érintett ingatlanállomány.

Sokféle állami tevékenység folyik presztízsingatlanokban, ami nem helyes, mert az államnak szolgáltatóvá kell válni - vélekedett. Ebből nagy tartalék van - szögezte le.

A kormányzati negyed miatt eladandó ingatlanok értékesítési folyamata 2008-ig zárul le a kormány jóváhagyására váró ütemterv szerint. Január közepére véglegesek lesznek az értékbecslések, utána a feltárt műemléki, természetvédelmi engedélyek tisztázása és a szerződés felülvizsgálata szükséges az értékesíthetőséghez.

Zelles Sándor megjegyezte: a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) Wesselényi utcai volt székházának meghirdetése már előkészítés alatt áll.

A kormányzati épületekkel párhuzamosan 2008-ig szeretnék a honvédelmi ingatlanok értékesítését is befejezni, amiből a Honvédelmi Minisztériummal kötött megállapodás alapján a honvédkórház rekonstrukciójához szükséges összeget kívánják előteremteni. Januárban ezzel kapcsolatosan is várhatók kiírások.