Áramlanak térségünkbe a befektetők

Vágólapra másolva!
Az egyik nagy ingatlan-tanácsadó előrejelzése szerint a következő két évben a Váci út megtartja vezető szerepét az új irodafejlesztésekben. A külföldiek egyre több pénzt fektetnek be a régióban.
Vágólapra másolva!

A múlt évi 13 milliárd euró után az idén 15-20 milliárd eurót invesztálnak az ingatlanfejlesztők Közép- és Kelet-Európában (beleértve Oroszországot is), ebből Magyarország 1,5 milliárddal részesedik - hangzott el a Jones Lang LaSalle ingatlantanácsadó Ingatlanpiaci Körkép című kiadványának csütörtöki budapesti bemutatóján.

A magyarországi fejlesztések 46 százalékát tették ki a kereskedelmi célú, 45 százalékát az iroda-, 4 százalékát az ipari-logisztikai, míg 5 százalékát a szállodaberuházások - mondta Furulyás Ferenc befektetési vezető.

Az irodapiacról beszámoló Nittler Iván kiemelte, hogy a kereslet meghaladja a 125 ezer négyzetmétert, a kihasználatlanság a múlt év végi 10,8 százalékról 9,6 százalékra csökkent az első félévben. Az átlagos bérleti díj a kedvezmények levonása után a 10,5 és 15 euró közti sávba esik (havonta és négyzetméterenként).

Az üzemeltetési díj 3 és 4,5 euró között ingadozik, de nem foglalja magába a villanyszámlát, valamint a takarítást. A mélygarázsban történő parkolásért 90-110 eurót kell fizetni autónként, havonta.

A következő két évben további 600 ezer négyzetméternyi iroda felépítése várható Budapesten. Ebből közel 200 ezer négyzetméter jut a Váci útra, 150 ezer Dél-Budára, míg bő 100-100 ezer négyzetméter a Hungária és a Könyves Kálmán körút, illetve a Soroksári út környékére.

Az ipari-logisztikai ingatlanokról Harasztosi Krisztina elmondta, hogy a rendelkezésre álló 1 millió 260 ezer négyzetméternyi területből 100 ezernyi készült el az első félévben, a kihasználatlansági ráta 7,6 százalék, kissé rosszabb, mint tavaly volt. A bérleti díj 4 és 6 euró között ingadozik, az üzemeltetési díj pedig 0,75-1,25 euró havonta és négyzetméterenként. Ez utóbbi a karbantartást, a közös területek takarítását, valamint az ingatlanadót és a biztosítást foglalja magába.

A kereskedelmi létesítmények bérleti díja jelenleg 25 és 100 euró között változik, de két éven belül eléri a 200 eurót - mondta Pál Erika. Ezt arra alapozta, hogy 2009 és 2011 között mintegy 260 ezer négyzetméternyi új üzlet kerül ki a piacra. Ezek elhelyezkedése és minősége viszi fel az árakat (elsősorban a 4-es metró vonalán épülnek majd az új bevásárlóközpontok).