Leáldozott a garzonoknak

Vágólapra másolva!
Jórészt a tervasztalon dől el az új építésű projektek sikere - állítja értékesítési tapasztalatai alapján az Otthon Centrum ingatlanközvetítő hálózat. Az alábbiakban felsorolt tényezők egy ideális elrendezésű átlaglakás alapismérvei: a gondosan megtervezett projektek lakásaiból a vevők nyugodt szívvel válogathatnak, mert ez annak a jele, hogy a beruházó hosszú távú sikerre rendezkedik be a hazai piacon.
Vágólapra másolva!

Bár az árérzékenység vitathatatlanul a legfőbb döntési tényező új építésű lakás vásárlásakor, a beruházások sikerességében, az értékesítés időtartamában egyre nagyobb szerep jut az épület és a lakások optimális megtervezésének.

Az elmúlt pár évben szinte szlogenszerűvé vált - tegyük hozzá: joggal -, hogy a funkcionalitásra, a lakások használhatóságára nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Míg például négy-öt éve is - a befektetési, kiadási célú vásárlások nagy aránya miatt - a garzonlakások voltak a kereslet célkeresztjében, addig manapság a "minél több szoba, élhető alapterületen" lett a tervezők iránymutatója.

Szobaszámok és méretek

A minigarzonok korszaka már leáldozott, 28 négyzetméter alatt nem nagyon lehet élhető és piacképes lakóteret biztosítani. Fizikailag persze megoldható lenne egy másfél szobás lakást is kialakítani ekkora méreten, akár a helyiségek méretének minimumelőírásait is betartva, de azért célszerű gátat szabni a tércsökkentésnek.

A 2000-es évek legelején megépült kisebb lakások "forgási sebességéből" adódóan mostanra megnőtt azok száma, akik a család növekedése miatt nagyobb ingatlanba akarnak költözni, a megszokott minőség megtartásával. Ezért manapság egyre népszerűbbek a másfél és kétszobás lakások mellett az 1+2 fél, illetve 2+1 fél szobás új építésű otthonok.

Az 1+2 fél szobás variáció 55 négyzetméteren már kényelmesen megoldható, 60 négyzetméter felett viszont már egynél több egész szobát illik kialakítani. Nagyjából 90 négyzetméter felett viszont annyival lanyhább az érdeklődés, hogy társasházi projekteknél ennél nagyobb méretű lakást nem célszerű építeni. (Ez persze a tömegpiacra vonatkozik; a prémium szegmensben nagyobb szobákkal ellátott nagyobb lakások a keresettebbek.)

Emellett köztudott, hogy a hosszú, keskeny, "hurka" alakú lakások általában nem kedveltek, csakúgy, mint a hegyesszögű falak. Ugyancsak evidens, hogy nagyon vonzó a leendő lakók számára, ha lakásuk nem csak egy irányba tájolt.

Egyéb helyiségek

Új lakásoknál természetes alapkövetelmény, hogy a szobák külön nyílóak legyenek. Néhány éve nálunk is széles körben megjelent a vevők igénylistáján és célszerűségével hódít a gardróbszoba - ilyen helyiséget már a két szobánál nagyobb lakásokban is el lehet helyezni. Törekedni kell arra, hogy a WC külön legyen a fürdőszobától, és többszintes lakásoknál, ha mindkét szintre kerül hálószoba, akkor két fürdőszoba szükséges.

Visszaszorulóban van az amerikai típusú (a nappalitól csak jelzésszerűen elválasztott) konyha divatja. Célszerű választási lehetőséget nyújtani a lakóknak, hogy szeparálják-e a konyhát külön fallal, vagy sem. Az első esetben természetes szellőzésről kell gondoskodni, csakúgy, mint a fürdőszobánál.

Teraszok

Az erkély vagy terasz mérete ideális esetben nem haladja meg a lakás területének 10 százalékát (kivéve a penthouse-okat, ahol gyakran száz négyzetméter feletti terasz is elképzelhető). Törekedni kell itt is a funkcionális kialakításra (például elférjen egy asztal székekkel), ne egy hosszú, keskeny kilépő legyen.