Álom a drágább lakás a kormánynegyednél

Vágólapra másolva!
A Nyugati környékén lakáseladást fontolgatók egy része kivár, mások már most igyekeznek hasznot húzni a tervek szerint két év múlva felépülő kormányzati negyedből, de nem sok sikerrel. A szakértő szerint beszédes jel, hogy a jó szimatú külföldiek nem tolonganak ezen a piacon.
Vágólapra másolva!

A Nyugati pályaudvar mögé szánt kormányzati negyed tervpályázatának csütörtökön várható bejelentése vélhetően nem befolyásolja a környező ingatlanpiacot, így érdemi fejleményekre az építkezés befejezésének közeledtével lehet számítani. Az ingatlanközvetítők tapasztalatai szerint ugyanis mostanra eldőlt, hogy amíg a beruházás nem készül el, nem változnak radikálisan az árak.

A helyszín kiválasztása után sok tulajdonos megemelte a lakása árát 20, vagy akár 30 százalékkal is, de azóta kiderült, hogy ez a lépés a legtöbb esetben indokolatlan volt - mondta az [origo] kérdésére Lipiczky András, az Otthon Centrum Teréz körúti irodájának vezetője.

A kereslet általában csak enyhén erősödött, a Podmaniczky és a Szondi utca térségében például minimális mértékben. Az eladók tehát hiába szeretnének magas, nem reális összeget kapni hajlékukért. Az átlagos négyzetméterár egyébként jelenleg nem haladja meg a 240-250 ezer forintot - jellemezte a helyzetet az irodavezető.

Érezhető azért, hogy némelyek befektetési céllal vásárolnak, ők kis szerencsével akár jól is járhatnak majd, ha már kész az új kormányzati épületegyüttes. Ennek határideje 2009, de Lipiczky András szerint a magyarországi tapasztalatok alapján valamelyes csúszásra valószínűleg számíthatunk.

A kereslet az újlipótvárosi oldalon sem nőtt

Még visszafogottabb piacról számolt be a sínek túloldalán, a Váci úton működő OC-iroda vezetője. - A sokak által vélelmezett, vagy egyenesen tényként kezelt drágulás egyelőre kissé lufiszerűnek tűnik, mert egyszerűen nem érdekel elég sok embert a kormányzati negyed - fogalmazott Kucsera András.

Hozzátette, sokan hirdetik már úgy az ingatlanjukat, hogy "a leendő kormányzati negyed közelében", és erre hivatkozva 10-20 százalékkal felülárazzák lakásukat, holott jelenleg ennek nincs létjogosultsága. Az iroda munkatársai próbálják "visszaverni" az efféle, valóságtól elrugaszkodott gyakorlatot, végső esetben nem is kötnek szerződést.

Kucsera András ugyanakkor megjegyezte, mivel a hírek szerint a negyeddel csaknem összeépülő Westend II-ben lakások is lesznek, elképzelhető, hogy ezek később fölfelé mozdítják a környék új és újszerű (néhány éve épült) lakásainak árát.

Szintén lehet hatása a Szabolcs utca és vonzáskörzetének előre kalkulálható rendbetételének: az ottani, rossz állapotú, manapság jóformán eladhatatlan lakásoknak emelkedhet a nívója. Látható, hogy a Lehel út másik oldalán már fel is tűnt egy-két kisebb társasház.

Az üzlethelyiségek jól járhatnak

Sok függ attól, az eladásra készülők mennyire gyorsan akarnak majd megszabadulni az otthonuktól, mert a térségben már most is kisebb túlkínálat van - mondta érdeklődésünkre Murányi Ákos, a Duna House hálózat elemzési vezetője.

A kereslet alapján úgy tűnik, nagy bizniszt nem lehet csinálni egy itteni ingatlanvásárlással, jóllehet a kínálati árak 10-20 százalékos emelése valóban érezhető. Néhány alacsonyabb presztízsű utca lakói viszont számíthatnak arra, hogy a jövőben már nem kényszerülnek alkuba belemenni - vélekedett az elemző.

Hosszú távon felértékelődhet még a Nyugati tér környéke, különösen akkor, ha valóban elkészül a pályaudvar és a Podmaniczky utca közé tervezett Eiffel tér. A forgalmas Váci útra néző lakásokra mindig nehéz lesz vevőt találni, de a közlekedés és a közbiztonság fejlődése évek múlva felhúzhatja kissé az árakat.

Murányi Ákos azonban beszédes jelnek nevezte, hogy a jó befektetési lehetőségeket hamar megszimatoló külföldieket nem hozta lázba a kormányzati negyed, ők továbbra is a Belvárosban keresgélnek. Egyedül az üzlethelyiségek értéknövekedése vehető biztosra, mert a Váci úton már most is rengeteg az irodaház, vagyis sok a közelben a jól kereső, potenciális fogyasztó.

Sokan a kivárást választják

Kováts Tibor, a RE/MAX értékesítő hálózat ingatlanszakértője azt emelte ki, hogy a túlárazóknál is jelentősebb csoportot képviselnek azok, akik tudatosan kivárnak. Egy 60 négyzetméteres lakás esetében gyakran kétmillió forintos drágulásban reménykednek, legalábbis a tulajdonosokkal folytatott beszélgetések alapján erről számoltak be a RE/MAX munkatársai.

A nagyobb, 100-120 négyzetméteres lakások birtokosai közül is sokan döntenek így, annál is inkább, mivel az értékesítéssel most nehéz dolguk van: ezt a típust kevesen keresik. Mindez a Podmaniczky utcától egészen az Andrássy útig terjedő területre igaz. A XIII. kerületi részeken viszont csak a Dévai utca környékére jellemző a kivárás - fűzte hozzá Kováts Tibor.