Néhol a téglalakással versenyez a panel

Vágólapra másolva!
A panellakás országszerte többnyire a piac mostohagyereke, a vásárlók számára kényszerű megoldást jelent, másutt azonban nagyon is élénk a forgalom. Olyannyira, hogy a panel néhol jó befektetés is lehet. Az Otthon Centrum ingatlanközvetítő hálózat körképe.
Vágólapra másolva!

A III. kerületben élénkülést hozott az egyetemi-főiskolai évkezdet, bár a panelárak emelkedésében ez nem érhető tetten. Míg nyár elején a garzon, augusztusban pedig a kétszobás volt a favorit, addig az ősz beköszöntével az 1 plusz 2 fél vagy 3 szobás típusokat keresték, többnyire gyerekes családok.

A négyemeletes épületek lakásai hozzávetőleg 20 százalékkal drágábbak az átlagosnál. A szabályozható, mérhető fűtés ugyanakkor inkább pozícióelőnyt ígér a kínálat többi lakásával szemben, semmint magasabb eladási árat. A vásárlók tisztában vannak vele, hogy ez a megoldás valós költségmegtakarítással jár.

A XI. kerületben túlkínálatos a panelpiac, az árak csökkennek - a távfűtés visszatartja a potenciális vevők nagy részét. A tanévkezdés forgalomnövelő hatása csak a központhoz közeli lakótelepeken (Lágymányos, Kelenföld) érezhető. A Panel Plusz programban (nyílászárócsere, szigetelés) részt vevő épületek lakásai népszerűbbek és drágábbak - különösen, ha a felújítás már lezajlott.

A kőbányai panelek presztízse méltatlanul alacsony - egyébként a magas fenntartási költségek miatt nem is a legszegényebbek laknak itt. A sok fiatal beköltözése kedvező hatással van az állomány megújulására: a jó közlekedés és az alacsony ár vonzó az albérletet kereső egyetemisták számára. A legkedveltebbek a másfél és kétszobás típusok, a kevés teljesen felújított épület a téglalakásoknak is versenytársa.

A XIII. kerületben a másfél szobás lakástípus a nyerő, a nyár folyamán ezeket 1-2 hét alatt gond nélkül el lehetett adni. Az állapot nem döntő tényező, de a kevés felújított épület lakásai hamarabb elkelnek. A Dunához közeli lakótelepek árai csak 10-20 százalékkal maradnak el a kerületben jellemző újépítésű lakások áraitól.

Vásárlói szempontok: erkély, emelet

A IV. kerületben folyamatos a kereslet a panelek iránt, a központtól távoli fekvés miatt a tanévkezdet nem okoz látványos forgalmi élénkülést. Érdekes, hogy a garzonok mellett a háromszobás lakások a leginkább népszerűek. Az árak stagnálnak, az eladóknak felújítani sem érdemes eladás előtt. Az erkély viszont fontos választási szempont.

A XIX. kerületben az 1 plusz 2 félszobás típus a legkeresettebb (53 négyzetméteres, erkélyes, vagy 59 négyzetméteres, nagy konyhás). Az árérzékeny vevők inkább az olcsóbb, felújítandó lakásokat keresik, de a tízemeletes épületekben is gyorsan lehet eladni.

A XXI. kerületben 10 millió alatt érdeklődnek a vevők, ebbe itt 2 lpusz 1 félszobás otthonok is beleférnek. Az ötödik emelet feletti szinteken nagyon nehéz az eladás. A nyár valamelyest élénkítette a piacot. A lakás állapota nem fontos tényező a potenciális vevők döntésekor.