A lakásár harmadát is elkérik egy garázsért

Vágólapra másolva!
A fővárosi garázspiaci árak a helytől, az adott fejlesztéstől, a fizető, nem fizető parkolási besorolástól, valamint az egyéb "gépjármű-tárolási" lehetőségek mennyiségétől függően változnak, egy férőhely esetén általában 600 ezer és 3 millió forint között. A belvárosban és a budai oldalon az ár akár 4,5-5 millió forint is lehet.
Vágólapra másolva!

A magyar családok ugyan valahogy még ki tudják gazdálkodni a kiszemelt új otthon árát, garázsra azonban már sokaknak nem futja - írja a Napi Gazdaság. Hitelt is csak piacit lehet hozzá felvenni, így az új lakások mellé kötelezően épített garázsok egy része a lakásfejlesztők nyakán marad. Ezért némely lakásfejlesztő cég egy-egy nagyobb értékű lakóingatlana mellé ingyen adja a gépkocsiférőhelyet.

Értékesítésük a gyér kereslet miatt nem kis gond a beruházóknak, ezért - hogy profitjuk ne az eladatlan garázsokban álljon - gyakran inkább választanak olyan fővárosi kerületet fejlesztésük színteréül, ahol az érintett önkormányzatnál pénzzel kiválthatják a garázsépítést. Az Otthon Centrum (OC) - éppen az új lakásokhoz kötelezően építendő garázsok értékesítési problémáival foglalkozó - elemzése szerint a pénzbeli megváltás mértéke kerületenként változó: néhány százezer forinttól kétmillió fölé is felmehet, amit a helyhatóságok saját terveiknek megfelelően parkolók építésére fordíthatnak.

Az OC elemzői egyébként úgy tapasztalják: elsősorban a sűrűn beépített belvárosi részeken - ahol másképp nehezen oldható meg a parkolás -, illetve a kertvárosokban, éppen a központtól való nagy távolságok miatt, sikeresebb az elkészült új garázshelyek eladása. Míg az olcsóbb lakások esetében, ahol az ár negyedét (szélsőséges esetben akár a harmadát) is elérheti a garázs ára, a többnyire kispénzű vevők nem hajlandók ezt a pluszt megfizetni, de nem kedvez az értékesítésnek a garázsok magas, 10 százalékos illetéke sem.

S hogy az új építésű garázsok piacán milyen árakkal kell a vevőknek a fővárosban kalkulálni? Az említett piacelemzés szerint azoknál a projekteknél, ahol eleve kevés garázs eladásával lehet számolni, akár építési költségen, már 1,5 millió forintos áron is hozzá lehet jutni egy-egy 13-15 négyzetméteres teremgarázs-beállóhoz. A belvárosban azonban, ahol nincs más parkolási lehetőség, már 5 millió forintot is elkérhetnek egy, a pinceszinten vagy a földszinten kialakított teremgarázshelyért, míg a kertvárosokban gyakori felszíni beállók ára 400 ezer és 1,2 millió forint között szóródik. A sorházakhoz jellemzően épített, fallal szeparált garázsok tulajdonjogának ára ugyanakkor 3 millió forintról indul.