Nem drágítja a telkeket az áfaveszély

Vágólapra másolva!
Széles, általában túlzottnak mondható kínálat és helyfüggő kereslet jellemzi a magyarországi telekpiacot - derül ki az Otthon Centrum ingatlanközvetítő hálózat elemzéséből, melyet 13 megye kínálata alapján készített.
Vágólapra másolva!

Az Otthon Centrum tapasztalatai szerint a tervezett áfamódosítás híre - mely szerint magánszemélyeknek is áfát kellene fizetniük, ha két naptári éven belül már negyedszer értékesítenek telket, illetve új, kétévesnél fiatalabb ingatlant - még nem érezteti a hatását.

A telkek iránti kereslet az egyéb ingatlanokhoz képest jóval alacsonyabb, az ország legtöbb részén túlkínálatos a piac - az egyensúlyhoz a Dunántúl északi része áll a legközelebb. Befektetésnek nem, de saját családi ház kialakítására megéri telket venni - állapítja meg az OC.

Kelet-Magyarország

A beépítések nyomán Kecskeméten folyamatosan szűkült a telekkínálat, az árak is mind feljebb araszoltak. Ma a város belsejében, közműves, gyakran lebontandó régi házzal bíró, 300-500 négyzetméteres kis telkek 25-40 ezer forintos négyzetméteráron cserélnek gazdát.

A város környékén, Helvécián és a Szabó Sándor-telepen viszont jóval olcsóbban, akár már négyzetméterenként 2500 forintért szert lehet tenni az önkormányzat által kiparcellázott házhelyre. Jellemző a településre, hogy a vásárlók inkább az alacsonyabb árú, kis lakásokat részesítik előnyben, mintsem hogy saját építkezésbe fognának.

Debrecenben is vannak még építési telkek, négyzetméteráruk 8 és 65 ezer forint között alakul (a központ, valamint a város nyugati és északi része drága, a keleti és déli fertály olcsó). A nem közművesített, zártkerti ingatlanokat 500-3000 forintos négyzetméteráron is meg lehet venni.

A környező falvakban a városinál jóval kedvezőbb árfekvésben kínálnak közművesített telkeket - négyzetméterüket 3-4 ezer forintért -, így itt (például Hajdúsámsonban) jóval élénkebb a forgalom, amit az árak mellett elősegít a megfelelő tömegközlekedés és infrastruktúra megléte is.

Tiszafüreden beépíthető házhelyből hiány van, ám ha mégis akad, akkor hamar elkel, és ára elég borsos - egy 7-800 négyzetméteres terület 3-4 millió forintot ér. A külső városrészekben már 1-1,5 millió forintért megszerezhető egy 800-1000 négyzetméteres, közműves telek.

Miskolc: az agglomeráció a drágább

Poroszlón nagyon hasonló a helyzet. Míg a városközpontban 3-4000 forintért, addig a város szélén négyzetméterenként 1000-2000 forintért is lehet telket kapni. Az önkormányzat erre való tekintettel kiparcellázott csaknem 50, átlagosan 750 négyzetméteres telket, 1250 forintos négyzetméteráron.

Miskolcon viszonylag kevés a jó adottságú belvárosi telek, egyre több zártkerti ingatlant is belterületté nyilvánítanak, hogy ott zöldövezeti, kertvárosi lakóparkokat alakíthassanak ki. Az összközműves építési telkek négyzetméterét 8-15 ezer forint körüli áron mérik.

Az agglomeráció (például Miskolctapolca) drágább: 16-20 ezer forintot kóstál egy négyzetméter, így itt csak családi házak épülnek, hiszen ilyen magas telekárat nem lehet társasházi lakások árában érvényesíteni. Saját házért, ha kevesen is, de inkább kifizetnek ennyit.