Vágólapra másolva!
Ahogy emelkednek az energiaárak - az élen a fűtésköltséggel -, egyre inkább előtérbe kerülnek a minőségi készházak. Szakemberek szerint ugyanis ilyennel a fűtésköltség több mint harmadát is megspórolhatjuk.
Vágólapra másolva!

Tőlünk nyugatabbra akkor kapott nagyobb figyelmet az energiatakarékos készház, amikor drasztikusan megemelkedtek az energiaárak. Mostanában pedig arrafelé a környezetvédelmi szempontok miatt nő irántuk a kereslet - a két szempont természetesen szorosan összefügg.

Az 1997 decemberében megtartott kiotói konferencia kötelezése szerint hazánkban - az 1990-es szinthez képest - 2010-re 6 százalékkal kell csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást. Miután az egyik legnagyobb szennyezőanyag-forrás a lakások fűtése, a ma használatos hőszigetelési módokat jelentosen javítani kell addig.

Az Európai Unió országaiban többnyire a kisebb közösségek (tartományok, régiók, városok) intézményei végzik a lakások hőenergia-csökkentésével kapcsolatos feladatokat. A németországi Münsterben, például, a lakástulajdonosok különbözo támogatási lehetőségekbol választhatnak.

Az önkormányzatnál egy külön csoport foglalkozik a hőigazolások (energiapasszusok) kiadásával. Előbb az igénylők számára megállapítják a lakás tényleges éves fajlagos fűtésienergia-fogyasztását (kWh/m/év), majd akik ilyen passzussal rendelkeznek, azok támogatást igényelhetnek a várostól.

A támogatás olyan fűtéskorszerusítési, hőszigetelési, lakásfelújítási beruházásra jár, amely energiamegtakarítást eredményez. A támogatás nagysága a megtakarított energia függvénye. Ha a megtakarítás 10 százalékos, akkor a beruházás 5 százalékát, ha 10-30 százalék közötti, akkor 10 százalékát, afelett pedig 15 százalékát állja a város. A lakás azonban nem lehet nagyobb 150 négyzetméteresnél (a luxusra tehát nem jár támogatás).

Ausztriában mindez tartományi hatáskörbe tartozik: az adott tartomány meghatározza, hogy milyen fajlagos hőleadás mellett, mekkora támogatást nyújt. Az olyan házak, amelyek 0,2 alatti hőátbocsátású falakkal és 1,1 U-értékű ablakokkal teljesítik a tesztet, akár az építési költség 30 százalékát is megkaphatják a tulajdonosok. Márpedig ezt az értéket a vizsgálatok szerint csak a készházak hozzák!

Forrás: [origo]
Napkolleltorral még környezetbarátabb