Fizet a közvetítő, ha nem adja el a lakást

Vágólapra másolva!
A hazai ingatlanpiacon új konstrukcióval jelentkezik áprilistól két nagy közvetítőlánc. Az úgynevezett értékesítési garancia lényege, hogy ha a hálózat nem tudja eladni a lakást, a tulajdonos viszont igen, utóbbi a megbízási szerződés alapján egy meghatározott összegre jogosult.
Vágólapra másolva!

Amennyiben az ingatlanközvetítő a megbízása lejártáig nem képes eladni az ingatlant, utána viszont meghatározott idő alatt a tulajdonos saját maga sikerrel jár, "magas" összeghez jut - derül ki Duna House-nak az [origo]-hoz eljuttatott, a cég új szolgáltatását ismertető közleményéből. A garancia a manapság egyre elterjedtebb kizárólagos megbízás esetén érvényesíthető.

Ez a fajta - idehaza újnak számító - szolgáltatás bizonyos nyugat-európai országokban már ismert, és nagyban hozzájárult a közvetítők által eladott lakások arányának emelkedéséhez. A Duna House szerint nálunk emellett a piac tisztulása, illetve az eladók bizalmának erősödése várható - jelezte Szalay Kinga, a hálózat franchise-igazgatója.

A DH-é után befutott a piacvezető Otthon Centrum közleménye is - a tárgyban, hogy áprilistól ingyenes értékesítési garanciát kínál ügyfeleinek. Az OC részletes feltételei eszerint a következők: az eladó kompenzációt kap, ha 6 hónapos kizárólagos megbízási szerződést köt, és az OC ez alatt nem tudja eladni az ingatlant, az eladó viszont legalább a megbízási áron adja azt el a következő 3 hónap alatt - olyan vevőnek, aki azelőtt az ingatlant nem látta.

A kompenzáció nagysága alapesetben az ingatlan értékének 2 százaléka, de minimum 200 ezer, maximum 600 ezer forint. Az ügyfél 30 ezer forintért az 5 százalékos (minimum 500 ezer, maximum másfél millió forint) kompenzációt is választhatja.

Magyarországon az ingatlanosok által bonyolított adásvételek aránya területenként változó. Országos szinten becslések szerint a teljes ingatlanforgalom 30-40 százalékát teszi ki.