A lakás is sláger lett a Balatonnál

Vágólapra másolva!
Tavaly egyetértettek abban az [origo] által megkérdezett forgalmazók, hogy a következő években várható fejlesztések hatására megmozdult a balatoni ingatlanpiac - idén azonban nem tudtak beszámolni további jelentős fejleményekről. Figyelemre méltó tendenciák azért vannak: egyre nagyobb teret hódít a prémium kategória, illetve nagy az érdeklődés általában a lakások iránt - legyenek azok olcsóbbak vagy luxusszintűek.
Vágólapra másolva!

Siófokon az 5-600 ezer forintos négyzetméterár már nem kirívó. Mivel ennyi pénzt csak vízparti, új építésű vagy újszerű ingatlanokért kérnek, valójában nincs áremelkedés: ami drágább, az többnyire sokkal jobb helyen is van, mint a korábban épült, olcsóbban kínált - mondta érdeklődésünkre Hartai Attila, a Sió Credit ingatlaniroda tulajdonosa.

Miközben nagyon gyorsan fogynak a jó adottságú, a fentiekhez hasonló fejlesztésekre alkalmas területek, az egyéb szegmensekben hatalmas különbségeket találni. Használt téglalakás már 160-180 ezer forintos fajlagos áron is kapható a város kevésbé felkapott részein.

Hajlamosak a túlárazásra az eladók

A legkevésbé népszerű kategória azonban a régi családi házaké, ezeket még kevesebben keresik, mint tavaly. Ráadásul az eladók hajlamosak a túlárazásra: azt feltételezve, hogy a hamarosan beinduló fejlesztési hullám megemeli majd az árakat, próbálnak elébe menni a drágulásnak.

Különösen nehéz megszabadulni a hetvenes években, szobakiadásra épített nagy ingatlanoktól, bár Hartai Attila úgy véli, ezek tulajdonosai számára talán reményt jelenthet a hamarosan megnyíló kiliti repülőtér. Természetesen ebben az esetben is nagy előnyt élveznek a vízparti ingatlanok.

A lakások iránt megnövekedett kereslet nemcsak Siófokon, hanem még a szomszédos partmenti településeken - Balatonvilgos, Zamárdi - is érezteti a hatását. A tótól távolodva viszont már 10-20 kilométer is sokat számít - mivel kevés a munkalehetőség, pang a piac.

Keszthely és környéke

Más a helyzet a Balaton nyugati csücskében: a gyógyfürdőjéről híres Hévízen van érdeklődés, elsősorban a lakások iránt, amelyek a helyi tótól való távolságtól (és, például, az errefelé nagyon fontos lift meglététől) függően 300 és 450 ezer forint közötti négyzetméterárat kóstálnak - tájékoztatott Kozma László, a keszthelyi Capital 99 ingatlanközvetítő tulajdonosa.

Építési telek elvétve akad, a tótól messzebb, 25-30 ezer forintos négyzetméteráron, és azokat is jobbára évek óta árulják. A legnehezebb, szinte lehetetlen vállalkozás azonban a szobakiadásra épített régi ház eladása - Kozma László látott már eredetileg 50 millióra taksált ilyen ingatlant 32 millióért elkelni.

A Hévíz és Keszthely közötti hatalmas kiterjedésű községben, Cserszegtomajon, illetve a kisebb környékbeli, partmenti településeken (Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Balatonszentgyörgy) elsősorban az új építésű házakra van igény, ezek 28 és 40 millió közötti összeget érnek.

Jól megy az olcsó nyaraló

A nagy házakat sem itt, sem Keszthelyen nem veszik, a fiatalok felújítandó ingatlan helyett inkább építkeznek, és Cserszegtomajon van is erre lehetőség, mert a falu teljes területét belterületbe vonta az önkormányzat - említette a közvetítő. Egy 1200-1500 négyzetméteres építési telek ára 6-7 millió körül mozog.

Keszthelyen persze drágább a házhely, egy 900 négyzetméteresért is elkérnek legalább ugyanennyit, a Balatonhoz közel pedig akár 10-12 milliót is. Új lakások tömegével nem épülnek a városban, legfeljebb 4-6 lakásos társasházakban, de fajlagos áruk így sem igen megy 270 ezer forint fölé.

Ez nagyjából inflációt követő áremelkedést jelent, ám a használtaknál erről sem beszélhetünk, inkább enyhe áresés volt tapasztalható az elmúlt évben. Érdekes ugyanakkor, hogy lakás mellett klasszikus, kisebb nyaralót szívesen is vesznek a betelepülők, ha 10-15 millióért hozzájuthatnak.