Brüsszelnek nem tetszik a magyar illeték

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot azon ingatlanvásárlással kapcsolatos adóelőírásoknak a módosítására, amelyek hátrányosan különböztetik meg a korábbi külföldi lakóingatlanjukat eladókat azokkal szemben, akik korábbi magyarországi lakóingatlanjukat adják el.
Vágólapra másolva!

A magyar jog értelmében aki házat vásárol, annak vagyonátruházási illetéket kell fizetnie. Ezt az ingatlan értékének meghatározott százaléka. Ha a vásárlás előtt vagy után a korábbi magyarországi lakóingatlant eladják, akkor az illetéket csak az után az összeg után kell fizetni, amennyivel a vásárolt ingatlan értéke meghaladja az eladott ingatlan értékét. Ha azonban egy másik uniós országban található előző lakóingatlant adnak el, akkor ez nem von le a megvásárolt ingatlan után fizetendő illeték kiszámítási alapjából.

Mint csütörtökön Brüsszelben bejelentették, az Európai Bizottság hivatalosan felszólította Magyarországot a jogszabály módosítására, mert az hátrányos helyzetbe hozza azokat, akik más uniós tagországban adják el otthonukat, hogy Magyarországon lakóingatlant vásároljanak. Ez - tették hozzá - ellentétes a letelepedés szabadságának elvével. Ha Magyarország két hónapon belül nem reagál kielégítő módon, akkor az Európai Bizottság az ügyet a luxembourgi székhelyű Európai Bírósághoz utalhatja.

Bodor Csaba, az Otthon Centrum külföldiek lakásvásárlásaival foglalkozó részlege, az International Client Services-nek az igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a külföldiek negatív megkülönböztetése eddig nem okozott problémát a vásárlások során.

Aki Magyarországra jön lakni, az sem adja el szükségképpen a más országban lévő (otthoni) lakását. Ha mégis eladja, akkor sem reklamálta egyik vevő sem eddig, hogy több illetéket kell fizetnie, mint a magyar állampolgároknak. A legtöbben amúgy is új lakást vásárolnak, az pedig 15 millió forintig illetékmentes, a külföldieknek is.

A külföldi vásárlók többsége hitelre vásárol lakást Magyarországon, ehhez a hitelt egy évvel ezelőttig az otthoni bankjuktól, az ottani lakásukat megterhelve vették fel. A másodlagos jelzálogpiaci termékek okozta válság óta előnyben részesítik a magyar bankot, amely a vásárolni kívánt lakást tudja be fedezetként. Azok, akik befektetési céllal vásárolnak lakást Magyarországon, eleve nem adják el a külföldön lévő lakásukat, így az illetékprobléma sem érinti őket - mondta Bodor Csaba.

Az MTI megkeresésére a Pénzügyminisztérium sajtóosztálya egyelőre mindössze annyit közölt: "Magyarország az előírtaknak megfelelően határidőben fog reagálni erre a kérdésre az Európai Bizottságnak."